Na red dolazi 27 tužbi Mahmutovića 1Foto: Pixabay/qimono

Pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru odvijaju se procesi po tužbi v. d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića, koji tuži svoje kolege i građane za uvredu časti i nanesen duševni bol. Danasov izvor iz pravosuđa tvrdi da će se pred sudom naći takvih 27 tužbi.

Pre dva meseca na pripremnom ročištu bio je hirurg dr Džemail Detanac. Sledećeg meseca trebalo bi da se saslušaju tuženi i tužitelj. Na pripremnom ročištu bila je pre dvadesetak dana i ginekološkinja dr Suada Gicić Skenderi. Novo pojavljivanje pred sudom zakazano je za jul. Tada će biti saslušana ona i njen direktor, koji od nje i ostalih tuženih za povredu ugleda i pretrpljen duševni bol traži novčanu nadoknadu od 200 hiljada dinara.

Sud je prihvatio predlog odbrane lekarke Gicić Skenderi da se kao veštak na sudu pojavi dr Rešad Hazirović, psihijatar u Opštoj bolnici, koji radi u privatnoj ordinaciji smeštenoj u Mahmutovićevoj porodičnoj kući. Mahmutović je, u više slučajeva, tražio da ga ovaj psihijatar veštači. Ali, sud nije prihvatio sve svedoke tužene. Prihvatio je kao svedoke dvoje lekara, ali je odbio da svedoči još nekoliko građana, među kojima je i jedna pacijentkinja.

I dr Detanac i dr Gicić Skenderi moraju pred sud zbog reči izgovorenih na konferenciji za novinare, u avgustu prošle godine, kada su javnosti predočili šta se događalo u bolnici u vreme junsko-julskog pogroma od korona virusa. Kao glavnog krivca označili su Mahmutovića i njegov menadžment.

Otorinolaringolog dr Faruk Pljakić, po Mahmutovićevoj tužbi, mora da odgovara za stav iznet na svom Fejsbuk profilu u kom je naveo da se „Mahmutović u bolnici pokazao kao nečovek jer je otpuštao bolesne ljude kući, čisteći hodnike na dan dolaska premijerke i ministra, a zarad svoje fotelje“. I od ovog lekara se traži da plati 200 hiljada dinara. Na pripremnom ročištu, postupajući sudija je odbio sve predloge Pljakićevog advokata za izvođenje dokaza koji bi pokazali da je izneo istinu.

– Sud ne dozvoljava saslušanje svedoka, lekara i pacijenta, koji potvrđuju moje pisanje. Ne dozvoljava audio i video snimke, pisane zapise koji potvrđuju nečovečno ponašanje Mahmutovića. Jednostavno se izvodim pred giljotinu bez mogućnosti da iznesem odbranu za ono za šta sam tužen. Sledeće ročište je zakazano za 19. Maja i tada ćemo biti saslušani Mahmutović i ja, rekao je za Danas Pljakić i dodao da je nezvanično čuo da je v. d. direktora spreman da povuče tužbu pod uslovom da mu se Pljakić izvini za napisani komentar, a on  neće da se izvinjava „za iznetu istinu“.

Ovo troje lekara se nalaze među 37 specijalista novopazarske Opšte bolnice, koji su od državnog vrha Srbije tražili da se ispita odgovornost  Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika za kolaps zdravstvenog sistema u ovom gradu i njihovu smenu. Inače, među Mahmutovićevim svedocima, po tužbama koje je podneo, nalaze se i njegova dva najbliža saradnika.

Javnosti je, do sada, poznato da je završen proces protiv jednog građanina, koji je priznao krivicu i osuđen na novčanu kaznu od 30 hiljada dinara. U gradu se spekuliše da na tužene Mahmutovićevi politički saradnici vrše pritisak o priznanju krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari