Predrag MilovanovićTuzilac Predrag Milovanović Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

Davno izrečena pretnja Dragoljuba Simonovića, nekadašnjeg predsednika opštine Grocka da “tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude tužilac” ovih dana zvuči kudikamo uverljivije nego pre tri godine.

Predrag Milovanović, zamenik Drugog osnovnog tužioca u Beogradu i član Državnog veća tužilaca, koji postupa u predmetu protiv Simonovića prethodnih nekoliko dana našao se u žiži javnosti.

Najpre je protiv njega disciplinsku prijavu podneo šef Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, da bi juče osvanuo i u provladinom Srpskom telegrafu.

U tekstu pod nazivom “Žalba na tužioca u slučaju Grocka” nepotpisani autori kao ekskluzivno saznanje prenose reči Vladimira Mihailovića, jednog od okrivljenih u predmetu, koji je tvrdio da mu je Milovanović nudio “smešnu kaznu” u zamenu za to da imenuje Simonovića kao nalogodavca napada na urednika portala Žig info Željka Matorčevića.

Tekst se temelji na dokumentu koji je predat Apelacionom sudu u Beogradu, a u kojem Mihailović opisuje detalje sastanka sa Milovanovićem i tadašnjim braniocem.

Ono što Srpski telegraf nije naveo to je da je njihovo saznanje Mihailović javno izneo u svojim završnim rečima u februaru prošle godine na suđenju koje se protiv njega, Simonovića i još dve osobe vodi zbog paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Dokument na koji se list poziva, nije ništa drugo do deo žalbe koju je odbrana uložila na prvostepenu presudu.

Novinarka Tamara Spaić, koja za portal Cenzolovka prati suđenje ističe da se radi o poznatoj tvrdnji optuženog Mihailovića koja je istrgnuta iz konteksta.

– Na tome se i zasniva odbrana Dragoljuba Simonovića. Jedina veza između Simonovića i osoba koje su okrivljene kao neposredni izvršioci je upravo Vladimir Mihailović. Zbog toga oni insistiraju da je njemu iskaz iznuđen. Međutim, isti taj Mihailović je dva puta pred tužiocem, a u prisustvu svog branioca, pričao drugu priču, navodi Spaić.

Mihailović je, podsetimo, tokom istrage priznao da je posredovao između Simonovića i Igora Novakovića. On je rekao da je nalog od Simonovića dobio na rođendanu njegove ćerke u restoranu “Mitrovica” u Boleču. Tada mu je prišao Simonović upitavši ga da li može da mu pomogne jer ima neki problem sa novinarom portala Žig info Milanom Jovanovićem. Tadašnji predsednik opštine Grocka je, prema Mihailovićevim rečima, precizirao da treba da nađe nekog od poverenja ko bi Jovanovića opomenuo tako što bi mu zapalio automobil, dodajući da bi za to platio do 1.500 evra. Mihailović je tada opisao i kako je stupio u kontakt sa Igorom Novakovićem, kao i kako mu je dao hiljadu evra kada je posao bio obavljen. Motiv za posredovanje, tvrdio je tada, nije bilo koristoljublje, već strah od Simonovića pošto mu supruga radi u opštini.

Ipak, on je pred sudom promenio iskaz, tvrdeći da je sve što je ranije rekao bilo proizvod prinude u policiji.

Ovakav obrt nije imao uticaj na krajnji ishod postupka, pošto su svi okrivljeni prvostepeno bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Ova presuda je, međutim, ukinuta iz proceduralnih razloga, a suđenje je krenulo ispočetka.

Medijski napadi na Milovanovića usledili su svega nekoliko dana nakon incidenta koji se dogodio u Palati pravde. U pitanju je bio verbalni sukob Milovanovića i Nenada Stefanovića, šefa Višeg tužilaštva u Beogradu. Do rasprave je došlo pošto je Milovanović bez reči prošao pored Stefanovića koji je razgovarao sa koleginicom. Prema saopštenju Višeg tužilaštva, Milovanović je nakon Stefanovićevog pozdrava počeo agresivno da se ponaša uputivši mu više uvreda i psovki.

Pojedini mediji su, međutim, pozivajući se na izvore iz Palate pravde, izneli drugačiju verziju događaja. Prema ovoj verziji, Stefanović je bio revoltiran činjenicom da je Milovanović prošao pored njega bez pozdrava, insistirajući da mora da mu se javi imajući u vidu poziciju na kojoj se nalazi. Nakon kraće rasprave, Stefanović je pozvao pripadnika sudske straže zahtevajući da se Milovanović izbaci iz zgrade.

Epilog ovog incidenta je disciplinska prijava koju je Stefanović podneo protiv Milovanovića. Da li će prijava dovesti do disciplinskog postupka, odlučiće disciplinski tužilac Državnog veća tužilaca.

Željko Matorčević, urednik portala Žig info navodi da je interesantna okolnost da se tekst kojim se napada Milovanović pojavljuje neposredno nakon disciplinske prijave koju je protiv njega podneo šef Višeg tužilaštva u Beogradu.

– Ukoliko su te dve stvari na neki način povezane, bilo bi jako maliciozno rušiti Milovanovića preko slučaja Milana Jovanovića. To bi onda bio još jedan dokaz da u tužilaštvu postoje pritisci i opstrukcije prema nepodobnima, kao i da su pojedinci zarad opstanka na funkcijama spremni da gaze preko žrtve. Najžalosnije je to što se onaj koji je dopustio da se objavi ovaj tekst, može se naći sutra u poziciji Milana Jovanovića ili mene. Zbog takvih pojava u društvu zanemim, a to nije dobro. Nažalost, ova i prethodne godine će ostati upamćene po neoborivoj činjenici da je dosta novinara bilo u službi propagande pojedinaca iz vlasti. Sve to je nečuveno i to se nikako ne treba zaboraviti, navodi Matorčević.

Podsetimo, kuća novinara portala Žig info Milana Jovanovića zapaljena je u decembru 2018. godine, kada je na garažu u kojoj mu je bio parkiran automobil bačen molotovljev koktel. Kao neposrednog izvršioca, tužilaštvo je optužilo Aleksandra Marinkovića koji se već duže vreme nalazi u bekstvu. Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu u toku je ponovljeni sudski postupak, a naredni glavni pretres zakazan je za 14. decembar. Neposredno pre paljenja kuće, fizički je napadnut urednik portala Žig info Željko Matorčević, a napadači su i dalje nepoznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari