Napadnuta novinarka iz Inđije Verica Marinčić za Danas: "Šta je sledeće da me izbace kroz prozor?" 1Foto: N1/Printscreen

Novinarka IN Medija Verica Marinčić fizički je napadnuta danas u prostorijama opštine Inđija, gde je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice.

Nakon što su pojedini građani želeli da prisustvuju sastanku predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i predstavnika saveta mesnih zajednica Čortanovci i Beška, sa njima je ušla i novinarka Marinčić.

– Predsednik opštine, kada je video da će se desiti protesti u Inđiji, sazvao je sastanak ljudi iz Saveta mesnih zajednica, ali nije dozvolio predstavnicima građana koji su protestovali da uđu unutra. Videla sam da ulaze neki ljudi, ali i moje kolege pa sam i ja krenula unutra. Pozvonila sam i predstavila se kao novinar i pustili su me gore. Međutim na putu do sale ugledao me šef kabineta predsednika opštine Nemanja Milojević koji se odmah nadvio iznad mene i rekao da ja ne mogu da prođem – rekla je Marinčić za Danas.

Uzela je telefon i počela da ga snima, da bi je Milojević ščepao za nadlakticu želeći da joj ispadne telefon.

– Stisnuo me krvnički snažno, ali telefon nisam htela da ispustim. Onda mi ga je oteo iz ruke. Nakon kraće prepirke da mi vrati telefon i njegovog odbijanja, toliko sam se proderala da mi vrati telefon da su svi iz kancelarija izašli napolje, jako srećni što prisustvjuju konačno nečemu zanimljivom. Tada je Milojević shvatio da koleginica Vanja Đurić sa N1 snima sa svojim telefonom i povukao se. Rekao je da ne smem biti tu jer mi treba akreditacija. Prošla sam pored njega, ali me je u jednom trenutku zgrabio čuvar, počeo da viče na mene kako sam ga slagala i kako N1 može, a ja ne mogu tu da budem i bukvalno me izgurao napolje kao kolica sa malterom – nastavila je ona.

Marinčić je nakon toga otišla u Dom zdravlja, u službu hitne pomoći, a posle u policiju da da izjavu o incidentu.

– Dala sam izjavu u policiji i pozvana sam u tužilaštvo u Staru Pazovu u sredu. Otišla sam u Dom zdravlja kod lekara, ali nije bilo doktora da me pregleda. Bili su na sastanku. Rekli su mi da nisam životno ugrožena i da dođem kasnije. Morala sam u hitnu gde sam dobila uput da snimim ruku u bolnici u Novom Sadu. Dok sam bila u policiji predsednik je rekao medijima da uvek mogu doći da mu postavim pitanja. Čim sam se vratila iz hitne otišla sam opet ispred opštine ali nije ga bilo, u poruci mi je rekao da je mislio da ću doći brže i da dođem sutra u deset – nastavila je novinarka.

Kako dodaje naša sagovornica, akreditacije i spiskovi kada se organizuju lokalni događaji ne postoje.

Novinari bez njih prate sve događaje, kao što su bez akreditacija ušli unutra danas svi drugi koji su hteli sem nje.

Marinčić je nebrojeno puta pokušala da se nađe barem na mejling listi opštine, da dobija pozive za događaje, ali to se još nije desilo.

Pisala je i resornom ministastvu, ali ni to nije pomoglo. Opština IN Mediju totalno ignoriše i odnosi se prema njima kao da nisu novinari.

Kako kaže, to što je ne pozivaju, ne znači da ona kao novinarka ne može da prisustvuje događajima i radi svoj posao.

– Najviše od svega me pogodilo to što da nije bilo Vanje ne bi se ništa ni desilo. Ne bih mogla ništa da dokažem, jer šta god se prijavi, kada krene neki postupak, oni traže snimak, kao da nosim kameru na glavi. Da koleginica nije postupila kolegijalno i rekla da će i ona da izađe to bi samo ispala zabava za prisutne u hodniku. Da gledaju kako neko nekog maltretira i da ne reaguju. Osetilo se u vazduhu i bilo je pitanje vremena kada će se ovo desiti. Ne znam šta je sledeće, da me izbace možda kroz prozor. Porodica mi je uznemirena i potrešena ali ja neću prestati da radi svoj posao samo zato što oni smatraju da tako mogu da se ponašaju – rekla je novinarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari