Naučna otkrića i neuspesi pre 80 godina 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Prva fotografija snimljena za vreme stomilionitog dela sekunde u Francuskoj.

Naučna otkrića i neuspesi pre 80 godina 2U Francuskoj su nedavno uspeli da konstruišu naročitu vrstu fotokamera pomoću kojih se vrše snimanja za neobično kratko vreme od jednog milionitog dela sekunde, piše list Vreme pre 80 godina.

Za izvesne svrhe, međutim, jedan milioniti deo sekunde je veoma dugo vreme, naprimer za jasne snimke puščanog zrna u letu.

Sa daljim usavršavanjem aparature, dužina snimanja je svedena na stomilioniti deo sekunde i pri tome su otkrivene mnoge nove pojave od naučnog značaja i izvesno veoma važne za balistiku.

Na snimcima zrna u letu, pored samog objekta jasno se ističu i pokreti vazduha, mada je on nevidljiv. Usled pomeranja samog vazduha i kretanja zvučnih talasa, oko zrna se obrazuje vadušni konus na čijoj je površini vazduh zbijeniji i gušći nego u ostalim delovima.

Kada svetlostni kraci naiđu na površinu konusa, nastaju premene u njihovom prostiranju. Ove promene se ističu na ploči i na snimku se ustavri dobijaju linije koje pokazuju promene u vazdušnim slojevima.Naučna otkrića i neuspesi pre 80 godina 3

Ali nisu samo puščana zrna objekti koji se kreću brzinom većom od brzine zvuka i koji se mogu fotografisati.

Kretanje elisa, injekcije ulja u dizelmotorima i mnoge druge pojave snimljene su na ovaj način.

Zahvaljujući ovakvim snimcima, mogu se dobiti jasne predstave o mnogim kretanjima i reakcijama, i o njihovim pojedinim fazama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše o jednom zanimljivom naučnom ogledu s majmunom.Naučna otkrića i neuspesi pre 80 godina 4

Američki profesor Kelok vršio je intereseantne eksperimente sa svojim sinčićem i jednim malim majmunom.

Rezultate tih eksperimenata je nedavno i objavio. Oni su izazvali veliko interesvoanje.

Sinčić profesora imao je tada deset meseci. Živeo je u istoj prostoriji s jednom malom šimpanzom, koja je bila mlađa za dva meseca.

Oni su dobijali istu hranu, iste igračke i isto vaspitanje.

Profesor Kelok je hteo da utvrdi da li će to zajedničko vaspitanje uticati na majmuna.

Proveli su zajedno devet meseci, ali rezultat je bio savršeno negativan.

Dete je počelo da izgovara pojedine reči i da pokazuje simptome čovečje inteligencije, dok je majmun ostao i dalje samo majmun.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari