Norveška podržala 12 novopazarskih preduzeća za inovacije 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Ostvarivanje inovativnih ideja, unapređenje proizvodnje i otvaranje 14 novih radnih mesta za mlade, rezultati su podrške koju je 12 novopazarskih preduzetnika dobilo od Norveške u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija“.

Kroz taj projekat 9 preduzetnika i malih firmi dobili su podršku da započnu i unaprede poslovanje kroz nabavku opreme, a tri firme su, u okviru podrške zapošljavanju mladih, koju je realizovala organizacija ENECA, dobile su neophodnu sertifikaciju i organizovale poslovne obuke za mlade.

O rezultatima projekta i podrški, koju je Norveška uputila ovom gradu u poslednjih nekoliko godina, razgovarali su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i zamenik ambasadora Norveške u Srbiji Geir Hakon Johansen.

-Naš fokus bio je na doprinosu rešavanja problema nezaposlenosti, unapređenju konkurentnosti privrede i razvoju infrastrukture u manje razvijenim područjima Srbije.. Danas vidim vrlo opipljive rezultate naše podrške preduzećima u njihovim naporima da različitim inovacijama prošire svoja tržišta – istakao je norveški diplomata.

Gradonačelnik Novog Pazara ocenio je „da je partnerstvo sa Norveškom izuzetno konstruktivno, posebno u unapređenju osnovne infrastrukture i unapređenju inovativnih kapaciteta i konkurentnosti lokalnih privrednih subjekata“.

Cilj projekat „Norveška za vas – Srbija“ je ravnomeran društveno-ekonomski razvoj Srbije, podrška integracijama Srbije u EU i jačanja informacione bezbednosti Vlade Srbije. Projekat sa 8,7 miliona evra finansira Norveška, a aktivnosti na terenu realizuje UNOPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari