Poglavari islamskih zajednica na Balkanu, na nedavnoj Šestoj konferenciji islamskih zajednica balkanskih zemalja održanoj u Tirani, apelovali su na ujedinjenje islamske zajednice u Srbiji. Poglavari islamskih zajednica država regiona su konstatovali da rasprave na temu ujedinjenja dve islamske zajednice u Srbiji – Islamske zajednice Srbije, na čelu sa reis- ul- ulemom Ademom Zilkićem i Islamske zajednice u Srbij koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić predugo traju i kako su naveli, ne doprinose boljitku muslimana u tom delu Balkana.


Dve islamske zajednice u Srbiji se međusobno ne priznaju, a o njihovom pomirenju govori se poslednje dve godine. Sem verskih poglavara ovdašnjih muslimana, bošnjačkih političkih partija, turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu i Uprava za vere (Dijanet) na čelu sa Mehmetom Gormezom, pokušavaju da pomire i ujedine verske organizacije muslimana Srbije. Turska inicijativa koju su formulisali Mehmed Gormez i tadašnji reis IZ BiH Mustafa Cerić, od pre godine ipo, nije uspela da ujedini IZ u Srbiji, iako su je mnogi načelno podržali. O mogućem ujedinjenju ponovo se priča,ali pozicije su i dalje udaljene.

Zilkić je nedavno ponovo pozvao Zukorlića da sednu i razgovaraju o ujedinjenu Islamske zajednice i rekao da „čvrsto veruje da je mir između dve islamske zajednice nadohvat ruke“. S druge strane, Zukorlić je spreman da pruži ruku imamima koji su mu izrazili neposlušnost pre više od pet godina, ali ističe da nikada neće prihvatiti poziv Zilkića koji to čini sa pozicije poglavara Islamske zajednice koju njegov Mešihat ne priznaje. Zukorlić je rekao da onoga trenutka kada Zilkić i ljudi oko njega upute poziv kao muslimani u Mešihatu će, tvrdi, biti pronađen način za razgovor. Jedino oko čega se Zukorlić i Zilkić, za sada, slažu je da političari ne treba da se mešaju u rad islamskih zajednica i da bi formiranje treće islamske zajednice, koju navodno promoviše grupa mlađih imama iz obe IZ uz podršku pojedinih bošnjačkih političara, bilo pogrešno.

Poziv na ujedinjenje islamskih zajednica u Srbiji nedavno je uputio reis -ul -ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je prošle nedelje prvi put zvanično posetio Novi Pazar. Islamska zajednica u Srbiji organizaciono je povezana sa IZ u BiH i za svog poglavara priznaje reisa u Sarajevu. Reis Kavazović je ocenio da nema veće obaveze za svakog muslimana od jačanja jedinstva Islamske zajednice. On je na Svečanoj akademiji maturanata 501. Generacije medrese “Gazi Isa- beg” na Gradskom trgu u Novom Pazaru rekao da muslimani žele da budu pošteni građani Srbije, ali da i od nje očekuju da im bude majka, kao i svim drugim građanima. Kavazović je naglasio da su preduslovi za uspeh Islamske zajednice njeno jedinstvo i snažne institucije, pozivajući ih na strpljivo i razborito zalaganje na tom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari