Novopazarska rečna korita deponije smeća 1 foto (lična arhiva)

Prošlomesečne poplave, u Novom Pazaru, na rečne obale su izgurale sav bahati odnos građana prema životnoj sredini.

Još na nekim mestima, posebno toka reke Raške, stoje podsećanja na poplavni talas. Gomile smeća su se zadržale na obalama, ali i na poljoprivrednim imanjima.

Jedno od takvih mesta je selo Poženina, u donjem toku reke Raške. Tu su obe obale pretrpane svakakvim vrstama otpada i preti eskalacija zagađenja, ali i politizacija celog slučaja.

Na najugroženijim mestima u Požežini, boravli su predstavnici novopazarskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) zas ve optužila vlast, koja ne rešava probleme „već doprinosi pogoršanju”, jer “zbog trajnog nemara vlasti, korito reke je postalo nestabilno i urušeno na pojedinim mestima”.

Novopazarska rečna korita deponije smeća 2
foto (lična arhiva) : Požežina – obale reke Raške

Ova partija ključnu odgovornost prebacuje na JP “Srbija vode” i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, čija ministarka Irena Vujović nosi titulu počasne građanke Novog Pazara.

SPP ocenjuje da se problema stanovnika Požežine uvećavaju i “preti ekocid”, pa od lokalne vlasti zahtevaju “urgentno rešavanje problema”.

Upravo, u selu Požežina, na levoj obali reke Raške, planirana je izgradnja “fabrike za preradu otpadne vode”. Parcela od 7 hektara formirana je eksproprijacijom više parcela.

Trebalo bi da bude izgrađeno 35.126 kvadrata – na 26.480 kvadratnih metara gradiće se postrojenja postrojenja, a na preostalom delu drugi neophodni sadržaji. Biće izgrađena kolektorska mreža duga 40 kilometara i obuhvatiće sva naselja sa teritorije Novog Pazara.

Prema poslednjim informacjama, u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Izrada projekta i izgradnja posao su kineskih investitora.

Na sve zagađenije rečne tokove, u Novom Pazaru, sve češće ukazuju ekološka udruženja i građani pojedinačno. Preko društvenih mreža dele se fotografije kevavih rečnih korita i kanalizacionih cevi iz kojih se direktno u reku ispuštaju otpadne vode iz klanica, fabrika za preradu džinsa i kamena.

Godinama istraživanja kvaliteta vode u novopazarskim rekama, pa i poslednje, pokazuju da je rečna voda toliko zagađena da ne može da se koristi ni za zalivanje bašta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari