KnjigaVijar

Roman Erika Vijara „Rat siromašnih“, koji je 2021. bio u najužem izboru za Međunarodnu Bukerovu nagradu, nedavno je objavila novosadska“Akademska knjiga“ u prevodu s francuskog Melite Logo Milutinovbić.

U novoj prozi Vijar piše o Nemačkom seljačkom ratu 1524, o borbi siromašnih za pravo na jednakost u godinama reformacije. Autor je ispričao brutalnu pripovest o sukobima bogatih i siromašnih, katolika i protestanata, Tomi Minceru koji izlazi iz tog haosa, a pričajući istovremeno i priču o nejednakosti danas.

To potvrđuje i podatak da su, tokom protesta“Žutih prsluka u Francuskoj, demonstranti po gradovima ispisivali grafite sa citatima iz dela“Rat siromašnih. „Rat siromašnih govori o narodnom ustanku tokom Reformacije 1524. Siromašnima su obećavali jednakost na nebu, ali oni su iznenada rešili da je ostvare na zemlji“, kratko je za“Nin Vijar“prepričao svoj novi roman, nakon objavljivanja nominacuije za“Bukera.

Godine 1524. sirotinja s juga Nemačke diže bunu. Buna se širi, ubrzo zahvata Švajcarsku i Alzas. U nastalom haosu izdvaja se jedna figura, figura mladog teologa koji se bori uz ustanike. On se zove Tomas Mincer. NJegov strašni život nalik je romanu. A to znači da je bio vredan življenja; dakle, vredan je da se ispriča. „Tako biva s rasrđenima, jednog lepog dana izbiju iz glave narodâ kao što duhovi izlaze iz zidova.“

Francuski pisac, filmski scenarista i reditelj, Erik Vijar (Lion, 1968) dosad je objavio devet nagrađivanih knjiga, među kojima je i roman“Dnevni red, ovenačan“Gonkurovom nagradom za 2017. godinu, koji je takođe objavila“Akademska knjiga (2018).

Kao pisac, prvo priznanje dobio je 2010. za epski roman“Konkistadori. Za svako naredno objavljeno delo, među kojima se ističu“Tuga zemlje: Priča o Bafalo Bilu Kodiju i“14. jul, takođe je dobijao književne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari