Obale Raške zatrpane smećem, fotografije šokirale građane 1Foto:Beta/Enes Hrapovic/MO

Fotografije smeća na obalama Raške, koje su izazvale brojne reakcija građana Novog Pazara i ostalih gradova Srbije, napravljene su u naselju Selakovac, na samo desetak kilometara od izvora ove reke, objavio je danas Radio Sto plus.

Napravio ih je proteklog vikenda Novopazarac Enes Hrapović koji u razgovoru za taj radio kazao da ga je, iako navikao na brojne mini deponije u gradu, šokirao prizor.

„Volim vikendom da šetam periferijom Novog Pazara, da se izmaknem iz gužve, uživam u prirodi. Međutim, ono što sam video na obalama Raške i u njenom koritu me zaprepastilo. Gomile plastičnih kesa, ambalaže, šuta, građevinskog materijala, delova nameštaja, kreveta, prozora, ali i nekoliko ‘školjki’ automobila koje su, sudeći po rastinju oko njih, na tom mestu godinama“, rekao je Hrapović.

Fotografije je objavio na društvenim mrežama, a ubrzo su se pojavile i na Fejsbuk grupi „Eko straža“ koja ima 38.000 pratilaca, izazvavši burnu reakciju građana.

„Nadležnim organima ili inspekciji nisam zvanično prijavio ovo kao divlju deponiju, ali su fotografije mnogi videli i zato apelujem da se nešto uradi, da se smeće očisti, a da moji sugrađani imaju više svesti o prirodi, da je štite i da otpad ne odlažu na ovaj način“, dodao je Enes.

Prizori koje je ovaj mladić fotografisao nisu retki za obale Raške, pogotovo nakon zime i porasta vodostaja kada ova reka sa obala „pokupi“ velike količine odlaganog smeća i nosi nizvodno, kroz centar Novog Pazara, do ušća u Ibar, kod Raške.

U lokalnoj samoupravi ističu da imaju spisak sa lokacijama divljih deponija u gradu, ali su pozvali i građane da Odeljenju za zaštitu životne sredine prijave mesta na kojima se nelegalno odlaže smeće.

Broj telefona za prijave je 020/51-51-102.

Šefica Odseka za komunalne poslove Malića Plojović ističe da im je do sada prijavljeno 10 novih lokacija, a da je brojnim divljim deponijama teško prići i očistiti ih.

„Vremenski uslovi još uvek ne dozvoljavaju da krenemo u čišćenje, ali ćemo kada otopli, kao i prethodnih godina, organizovati veliku akciju čišćenja grada. Aplicirali smo i kod Ministarstva za dobijanje sredstava za uklanjanje divljih deponija i još uvek čekamo ishod, jer taj posao iziskuje značajna finansijska sredstva, treba platiti radnike i angažovati mehanizaciju gde je to moguće“, kazala je Plojović.

Osim odlaganja otpada na njenim obalama i bacanja raznog smeća direktno u korito, Rašku godinama zagadjuje izlivanje industrijskih voda koje u sebi sadrže životinjsku krv ili razne hemikalije.

Sve to dešava se bez adekvatne reakcije nadležnih inspekcija i sankcionisanja odgovornih.