Obale Raške zatrpane smećem, fotografije šokirale građane 1Foto:Beta/Enes Hrapovic/MO

Fotografije smeća na obalama Raške, koje su izazvale brojne reakcija građana Novog Pazara i ostalih gradova Srbije, napravljene su u naselju Selakovac, na samo desetak kilometara od izvora ove reke, objavio je danas Radio Sto plus.

Napravio ih je proteklog vikenda Novopazarac Enes Hrapović koji u razgovoru za taj radio kazao da ga je, iako navikao na brojne mini deponije u gradu, šokirao prizor.

„Volim vikendom da šetam periferijom Novog Pazara, da se izmaknem iz gužve, uživam u prirodi. Međutim, ono što sam video na obalama Raške i u njenom koritu me zaprepastilo. Gomile plastičnih kesa, ambalaže, šuta, građevinskog materijala, delova nameštaja, kreveta, prozora, ali i nekoliko ‘školjki’ automobila koje su, sudeći po rastinju oko njih, na tom mestu godinama“, rekao je Hrapović.

Fotografije je objavio na društvenim mrežama, a ubrzo su se pojavile i na Fejsbuk grupi „Eko straža“ koja ima 38.000 pratilaca, izazvavši burnu reakciju građana.

„Nadležnim organima ili inspekciji nisam zvanično prijavio ovo kao divlju deponiju, ali su fotografije mnogi videli i zato apelujem da se nešto uradi, da se smeće očisti, a da moji sugrađani imaju više svesti o prirodi, da je štite i da otpad ne odlažu na ovaj način“, dodao je Enes.

Prizori koje je ovaj mladić fotografisao nisu retki za obale Raške, pogotovo nakon zime i porasta vodostaja kada ova reka sa obala „pokupi“ velike količine odlaganog smeća i nosi nizvodno, kroz centar Novog Pazara, do ušća u Ibar, kod Raške.

U lokalnoj samoupravi ističu da imaju spisak sa lokacijama divljih deponija u gradu, ali su pozvali i građane da Odeljenju za zaštitu životne sredine prijave mesta na kojima se nelegalno odlaže smeće.

Broj telefona za prijave je 020/51-51-102.

Šefica Odseka za komunalne poslove Malića Plojović ističe da im je do sada prijavljeno 10 novih lokacija, a da je brojnim divljim deponijama teško prići i očistiti ih.

„Vremenski uslovi još uvek ne dozvoljavaju da krenemo u čišćenje, ali ćemo kada otopli, kao i prethodnih godina, organizovati veliku akciju čišćenja grada. Aplicirali smo i kod Ministarstva za dobijanje sredstava za uklanjanje divljih deponija i još uvek čekamo ishod, jer taj posao iziskuje značajna finansijska sredstva, treba platiti radnike i angažovati mehanizaciju gde je to moguće“, kazala je Plojović.

Osim odlaganja otpada na njenim obalama i bacanja raznog smeća direktno u korito, Rašku godinama zagadjuje izlivanje industrijskih voda koje u sebi sadrže životinjsku krv ili razne hemikalije.

Sve to dešava se bez adekvatne reakcije nadležnih inspekcija i sankcionisanja odgovornih.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Obale Raške zatrpane smećem, fotografije šokirale građane”

 1. Za sve su „krivi“ ovi sa „Trulog Zapada“!?
  Kako da nisu! Ko je prvi počeo da pravi automobile? Eto otkud „školjke“ pored reke.
  Ko je izmislio plastiku i počeo od nje da pravi kese?
  Naravno oni na Zapadu. Da ih oni nisu pravili mi ih ne bi bacali pored reke.
  Nisu mogli vojno da nas pobede , pa hoće ovako podmuklo,“navukli“nas na njihove plastike i školjke.
  Mi ! Mi smo uvek „nevini“! Zna to ceo svet,

 2. Reka Raska se uliva u reku Ibar u gradu Raška.
  Plovim cesto Ibrom.
  Ibar je relativno cist do Raske.
  Nakon usca reke Raske u Ibar, reka je prava katastrofa, znaci to je uzas.
  Bukvalno ekoloska katastrofa
  Sto najvise govori o kulturi „gradjana“ Novog pazara.

 3. Svatko tko baci smeće 500 eur kazna. Problem riješen vrlo brzo!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.