Bivši zamenik Sadama Huseina Taha Jasin Ramadan obešen je juče pred zoru zbog ubistva 148 šiitskih muslimana, saopštio je zvaničnik iz premijerovog kabineta. Ramadan, koji je bio potpredsednik Sadamovog režima, svrgnut je s vlasti pre četiri godine i četvrta je osoba koja je obešena zbog ubistva 148 šiita 1982.

Bivši zamenik Sadama Huseina Taha Jasin Ramadan obešen je juče pred zoru zbog ubistva 148 šiitskih muslimana, saopštio je zvaničnik iz premijerovog kabineta. Ramadan, koji je bio potpredsednik Sadamovog režima, svrgnut je s vlasti pre četiri godine i četvrta je osoba koja je obešena zbog ubistva 148 šiita 1982. posle pokušaja atentata na bivšeg lidera u gradu Dudžailu. Zvaničnik koji je prisustvovao vešanju rekao je da su bile preduzete sve mere predostrožnosti kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo Sadamovom polubratu Barzanu Ibrahimu, kome je glava bila odsečena tokom procesa vešanja. Ramadan je bio izmeren pre vešanja i dužina konopca je prilagođena, saopštio je ovaj zvaničnik.
Egzekucije su razljutile iračke sunite i izazvale zabrinutost među međunarodnim grupama za borbu za ljudska prava koji su bili protiv egzekucije Ramadana. Ramadan je u novembru osuđen za ubistvo, deportaciju i mučenje i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Mesec dana kasnije apelacioni sud je zaključio da je kazna previše blaga i vratio je njegov slučaj pred Vrhovni sud zahtevajući smrtnu kaznu. Sud se složio da kaznu preinači u smrtnu. Ramadan je ostao pri tome da je nevin, govoreći da su njegove dužnosti bile ograničene na ekonomske poslove, a ne bezbednosne. Hjuman rajts voč i Međunarodni centar za prelaznu pravdu izjavili su da nema dovoljno dokaza protiv njega da bi bio osuđen na smrtnu kaznu.
Sadam je likvidiran 30. decembra zbog svoje uloge u ubistvima. Dvojica kooptuženih, njegov polubrat i bivši šef obaveštajne službe Barzan Ibrahim i Avad Hamed al-Bandar, bivši predsedavajući Revolucionarnog suda, likvidirani su u januaru. Sadamova smrt bila je snimljena mobilnim telefonom, a snimci su poslati na Internet. Većina sunitskih Arapa bila je razjarena ismejavanjem s kojim je Sadam bio suočen u trenucima pre nego što je obešen. Ibrahimu je odsečena glava tokom egzekucije, što je takođe izazvalo bes. Sadamov režim činili su uglavnom suniti i mnogi članovi sekte protestovali su protiv egzekucija ističući da su one politički motivisane novom ovlašćenom šiitskom većinom u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari