Odlazak Vulina sa čela BIA kao kompromis SAD i Srbije? 1Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

Odlazak Aleksandra Vulina sa mesta direktora BIA, o čemu je Danas pisao, izvestan je u narednom periodu, a u nameri da pokaže da je u dobrim odnosima sa SAD, koje su mu uvele sankcije zbog umešanosti u trgovinu sa drogom i naoružanjem, Vulin je sinoć prisustvovao događaju u kojem je učestvovala američka ambasada, povodom godišnjice operacije Halijard.

Vulina nije bilo u javnosti mesecima, nije odgovarao na zahteve protesta Srbija protiv nasilja za njegovu smenu, niti protiv sankcija koje mu je uvelo Ministarstvo finansija SAD.

Međutim, nakon serije tekstova lista Danas da će on izvesno u skorije vreme biti smenjen, pojavio se na sinoćnoj proslavi, što je otvorilo nove spekulacije o odnosima SAD i Srbije.

Narodni poslanik Đorđe Miketić kaže za Danas da je odlazak Vulina sa mesta šefa BIA-e zasigurno rezultat četvoromesečnih protesta, te da smo znali da će Aleksandar Vučić sačekati momenat kako bi ispalo da udovoljava nekom drugom, a ne zahtevima stotinu hiljada građana Srbije.

 

– Vulin je Vučićev verni, ali istrošen pion. Kada je Vučiću potrebno da se dodvori Putinu – Vulin špijunira ruske opozicionare u Beogradu i lično nosi zapise u Moskvu, na sramotu čitave naše bezbednosne zajednice. Kada se Vučić dodvorava Americi, kao sada, isti taj Vulin vezane brnjice bude poslat na prijem koji organizuje američka ambasada. Identično kako je naterao Željka Mitrovića da postane perverzni promoter američke kulture i američke zastave na ulicama Beograda. Mučno loša predstava – smatra Miketić.

On dodaje da stranka Zajedno govori već dve godine da nama hitno treba spoljna politika koja se vodi transparentno i koja je u initeresu svih građana Srbije, a to je momentalno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i jasno određivanje prema invaziji Rusije na nezavisnu Ukrajinu.

– U suprotnom, ovaj cirkus omatorelih iluzionista će i dalje da nam troši vreme koje nemamo, koje ljudi na Kosovu tek nemaju. Vučić još uvek veruje da može da cinculira između Putina i zapada i time sebi produžava politički život, međutim, manevarski prostor mu je, srećom, sve manji. I upravo je to “nevidljivi” uspeh građanskih protesta, jer Vučić, da bi se održao na vlasti, sada mora žrtvovati najvernije kerbere svog kartela. Jedini izlaz je otklon od ovog Vučićevog zamešeteljstva koji će napraviti građani Srbije na vanrednim izborima ove godine – navodi Miketić.

Prema njegovim rečima, izbori će osigurati da Željko Mitrović neće moći „da menja zastave kao gaće“, i tako sačuva svoj kapital koji je stekao zloupotrebljavajući javni resurs svih građana Srbije.

– Niti će Vulin moći da prođe bez optuženičke klupe za Jovanjicu, tetkin stan i tako redom… Snaga je u građanima Srbije i verujem da ćemo osloboditi porobljene institucije, da ćemo povratiti proteranu demokratiju i ubrzo doći do ispunjenja svih zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”, da bismo tek onda mogli da počnemo da lečimo naše društvo i popravaljamo našu državu – svi zajedno, poručuje Miketić.

Advokat Nikola Lakić kaže za Danas da je neobično da Aleksandar Vulin, kao osoba koja je pod sankcijama SAD, prisustvuje prijemu u amabasadi SAD.

– Srbija je, kako je rekao ambasador Kristofer Hil, ispunila domaći zadatak i tu treba tražiti razlog Vulinovog prisustva. Da li se taj domaći zadatak ogleda u tome što Srbija izvozi municiju i oružje u Ukrajinu ili u puzajućem prihvatanju nezavisnosti Kosova, svejedno je jer režim Aleksandra Vučića radi za interes SAD i onda su mogući kompromisi, a kao deo kompromisa može biti i Aleksandar Vulin tj. ublažavanje stava u vezi uvedenih sankcija, što nije ništa neobično u spoljnoj politici SAD – navodi Lakić.

Prema njegovim rečima, mnogo veći problem za građane Srbije predstavlja činjenica što je osoba kao što je Aleksandar Vulin na čelu BIA i što sa tog mesta pravi brojne probleme državi Srbiji i njenim građanima, nego što je bio na prijemu u ambasadi SAD.

Podesetimo, list Danas je već pisao da Vulin „neće predstavljati problem građanima Srbije“ kao direkto BIA, jer je njegova smena sa te funkcije sasvim izvesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari