Pacijenti imaju pravo da tuže zbog zaraze hepatitisom C 1KLINICKI CENTAR NIS

Ukoliko se pacijent zarazio hepatitisom C zbog propusta medicinskog osoblja tokom epidemije na Klinici za nefrologiju u Nišu ili nije upozoren na rizik od zaraze a oboleo je, može da podnese tužbu protiv zdravstvene ustanove, zatraži odgovornost nadležnih i naknadu štete, ukazali su za Danas pravnici.

Odgovornost će se utvrđivati i istragom koju su nadležni najavili zbog toga što je o epidemiji na Odeljenju za hemodijalizu pomenute klinike, koja je proglašena još 27. juna, javnost obaveštena „sa zakašnjenjem“ od četiri meseca, tek nakon što su mediji o tome upitali KC Niš. Podnošenje tužbe ni na koji način ne sme uticati na pravo pacijenata da nastave da se leče.

Pojedini pacijenti, koji su želeli da ostanu anonimnost, kazali su za naš list da su ih „sestre upozorile da se pojavio hepatitis C“, a da se o tome „šuškalo i par meseci pre proglašenja epidemije“. Oni su kazali da se na klinici govorilo da je reč „o blažem obliku“ i da nisu primetili pojačane mere zaštite kod osoblja. Ne veruju da će se neko odlučiti na tužbu, jer na to odeljenje „dolaze godinama“. Advokat LJubiša Živadinović, stručnjak za medicinsko pravo ističe da u ovakvim situacijama pacijenti mogu da se žale savetniku za prava pacijenta.

– Zdravstvena ustanova može ponuditi pacijentu eventualno vansudsko rešavanje spora, ukoliko pacijent ne bude zadovoljan time može se obratiti sudu i podneti tužbu. Tužba ni u kom slučaju ne uskraćuje njihovo pravo na lečenje, takav strah je neopravdan, pacijenti ne smeju da da trpe zbog toga, naglašava Živadinović. Advokat Boško Ristić istakao je za naš list da je bitno ispitati da li je svaki pacijent upozoren na mogućnost infekcije i dao pristanak na takav rizik, da li su pacijenti koji su obolevali od trenutka uočavanja prvih slučajeva do danas bili na vreme upozoreni, te da ozbiljna istraga mora to da pokaže.

Nema vakcine, ne pomaže ni imunoprofilaksa

Epidemiolog Zoran Radovanović podsetio je za Danas na neke od glavnih karakteristika infekcije hepatitisa C. „Za razliku od infekcije HBV, protiv HCV ne postoji vakcina. Dodatna nevolja je što protiv HCV ne pomaže ni tzv. imunoprofilaksa (zaštita gotovim antitelima). Od četiri infekcije HCV-om, samo jedna se ispolji simptomima (ostale su neme ili besimptomne, ali kasnije prave podjednaku štetu). Od pet akutnih (novih) infekcija, četiri prelaze u hronično stanje. Otprilike svaki deseti (raspon je od pet do 20 odsto) hronični bolesnik dobija kasnije u životu cirozu jetre. Rak jetre je takođe jedna od posledica hronične infekcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari