Pašalić: Imaju li ostali univerziteti u Srbiji pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je danas od rektora univerziteta u Republici Srbiji da ga izveste o tome da li su ti univerziteti usvojili pravilnike ili druge akte kojima se reguliše postupak radi sprečavanja i zaštite od seksualnog uznemiravanja na visokoškolskim ustanovama u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Pašalić je dopis uputio u okviru aktivnosti koje je institucija preduzela radi utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu zbog sumnje na postojanje seksualnog uznemiravanja studenata od strane zaposlenih na tom fakultetu.

Zaštitnik građana tim povodom ističe da je posebno uznemirujuće za društvo kada se govori o postojanju potencijalnog seksualnog uznemiravanja u obrazovnim ustanovama, stoga moramo otkloniti svaku sumnju da postoji bilo kakav vid uznemiravanja ili zlostavljanja.

Zaštitnik građana još jednom je naglasio da je cilj osnaživanje žrtava svih vidova uznemiravanja da to prijave bez bojazni da će trpeti posledice zbog toga.

Zoran Pašalić ranije je izjavio da od ponedeljka teče rok od 10 dana u kojem Arhitektonski fakultet u Beogradu treba da se izjasni o slučaju seksualnog uznemiravanja u toj instituciji i poručio da treba raditi na tome da se osnaže i studenti drugih fakulteta da prijave eventualno nasilje ili uznemiravanje.

Povodom prijava za seksualno zlostavljanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dekan Vladimir Lojanica rekao je da se očekuje da uskoro policijski organi istraže ceo slučaj, te da tek tada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora.

Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje – rekao je za „Danas“ Mladen Milošević, Ombudsman Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje našeg lista može li on da reaguje na prijave o seksualnom uznemiravanju o kojima su anonimno svedočili studenti Arhitektonskog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za „Danas“ profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari