Patrijarh odlikovao SAJ  i Vulevića  za gradnju crkve 1Foto: FoNet/SPC

Patrijarh srpski Irinej uručio je danas orden Svetog kralja Milutina, kojima je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlikovao Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ), kao ustanovu, i njenog komandanta pukovnika policije Spasoja Vulevića, kao pojednica, za izuzetan doprinos u podizanju crkve Svetog Stefana Dečanskog u Batajnici.

Patrijarh je danas u prisustvu velikog broja vernika služio svetu Liturgiju u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u naselju „13. maj“ u Batajnici.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljuje se onim pojednicima i ustanovama koji su se dokazali kao ktitori i dobrotvori, s obzirom na to da je i sam kralj Milutin bio veliki dobrotvor i zadužbinar, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Irinej je tokom služenja odlikovao prezvitera Radeta Jovića, starešinu hrama Svetog kneza Lazara u Zemunu polju i novog hrama Svetog Stefana Dečanskog, činom protojereja.

Incijativa za izgradnju crkve Svetog Stefana Dečanskog pokrenuta je 18. avgusta 2011. godine, kada je patrijarh Irinej primio u Patrijaršiji komandanta SAJ pukovnika Vulevića, kao i jereja Radeta Jovića iz Zemun polja.

Pukovnik Vulević tada je izrazio njegovoj Svetosti želju pripadnika SAJ, Vojske Srbije i građana da u neposrednoj blizini svoje baze u naselju „13. maj“ u Batajnici podignu hram koji bi mogli svakodnevno da posećuju.

Patrijarh se složio i blagoslovio da planirana i novopodignuta crkva bude na obličje Kraljeve crkve u Studenici i da dobije ime po Svetom Stefanu Dečanskom, koji će biti zaštitnik i pokrovitelj ovog hrama.

Patrijarh je 28. septembra 2011. godine posetio naselje „13. maj“ u Zemunu i mesto gde će početi gradnja crkve i blagoslovio pripadnike policije i vojske da na tom mestu bude podignuta crkva posvećena Svetom kralju Stefanu Dečanskom koja će sabirati vernike iz ovog naselja, a takođe biti i kapela SAJ i 224. centra za elektronska dejstva Vojske Srbije.

Izgradnja crkve počela je 12. oktobra 2011. godine, a osveštenje novog hrama Svetog Stefana Dečanskog obavljeno je 13. avgusta 2012. godine.

Svečanost osveštenja i postavljanja krsta na krov novosagrađene crkve održana je 13. avgusta 2013. godine.

Službu je vršio Episkop lipljanski Jovan koji je naglasio da ova crkva ima poseban značaj, jer je prva posle Drugog svetskog rata koju su s narodom izgradile vojska i policija.

Crkva je građena dobrovoljnim ličnim prilozima pripadnika SAJ, 224. centra za protivelektronska dejstva Vojske Srbije, građana i vernika iz naselja „13. maj“, a izgradnju su pomogli i Gradska opština Zemun, SPC i brojni donatori, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.