Paunović: Nastaviti borbu za prava žena 1Suzana Paunović Foto: Medija centar

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je svim damama u Srbiji Osmi mart poželevši im da tokom cele godine, a ne samo na ovaj dan, budu poštovane i srećne.

Paunović je povodom Međunarodnog dana žena istakla da žene, koje čine polovinu populacije u Srbiji, treba da budu još više uključene u promene i rešenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

„Ovaj dan treba da nas podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da pobede i odbrane svoja osnovna ljudska prava i postave temelj rodne ravnopravnosti“, rekla je Paunović, dodajući da je aktivizam žena nezaustavljiv proces, koji treba da dovede do još veće zastupljenosti žena u institucijama države i društva.

Uz konstataciju da su danas žene stub ne samo porodica, već i društva, Paunović je ukazala na to da postoji određen broj slučajeva gde žene ne uživaju prava koja su zagarantovana ne samo zakonima već i nečim što jedno demokratsko društvo, kao što je naše, treba da nosi.

Ona je podsetila da je poslednjih godina na polju unapređenja ženskih prava postignut značajan napredak, ali da su mnoge žene i danas izložene raznim oblicima nasilja i da su i u najrazvijenijim zemljama neretko manje plaćene od muških kolega.

Prema statistici, u prethodnoj godini u nasilju je stradalo 28 žena i uprkos svim naporima države da stane na put nasilju, još uvek je neophodno raditi na podizanju svesti celokupnog društva o značaju sprečavanja i prijave nasilja, zaključila je Paunović.

Stopa zaposlenosti žena i dalje je niža u odnosu na muškarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari