Perović, Golubović, Pavićević i Savić kandidatkinje za SANU 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Institut za filozofiju i društvenu teoriju predložio je listu kandidata za članstvo u SANU od 18 zaslužnih naučnika, a dve trećine tog sastava čine žene.

Na ovoj listi, kako u svom saopštenju navodi Naučno veće Instituta, dominiraju imena naših renomiranih naučnica, koje su svojim akademskim i javnim radom zadužile akademski život u Srbiji. Ovakvim izborom kandidata, dalje se navodi, ispred svega se upućuje na „neophodnost prestanka rodno diskriminativne prakse u izboru članova Akademije“.

Među kandidatima za članstvo u SANU, pored Latinke Perović, Zagorke Golubović, Borke Pavićević, nalazi se i Svenka Savić, profesorka emeritus na Univerzitetu u Novom Sadu, koja u ovom predlogu vidi dve međusobno povezane teme.

– Jedno je da ima malo žena u okviru SANU, a drugo je da je u ogranku za humanistiku uopšte malo članova. To znači da se humanističke nauke u celini moraju više uvažavati – kaže profesorka Savić. Kako dodaje, situacija bi se mogla popraviti već na sledećim izborima, jer je u međuvremenu stasalo nekoliko generacija izrazitih naučnica, umetnica, ali je narastao i broj knjiga o njima i njihovim uspesima koji se sada mogu i kvantitativno i kvalitativno meriti. Ona podseća da su mnoge naše umetnice i naučnice stekle slavu van naših granica, dok neke od njih izuzetno rade u centrima van Beograda, kao što su Niš, Kragujevac ili Novi Sad.

– Otuda je ova inicijativa dobar povod da počnemo da razmišljamo o konkretnim ženama i njihovim doprinosima razvoju društva u Srbiji i u regionu, nešto što bi obogatilo taj pojam znamenite žene – ističe profesorka Savić.

Adriana Zaharijević, naučna saradnica Instituta, očekuje da se o ovoj važnoj temi pokrene debata u javnosti.

– Ovaj predlog treba da podigne svest o položaju žena u nauci, o neprepoznavanju njihovih zasluga, kvaliteta, bilo teorijskih, istraživačkih, bilo naučno-političkih. Broj žena u SANU ne prikazuje realnost naučnog života u Srbiji, i ovo je naš pokušaj da na to ukažemo. Zbog toga je naša lista duga i široka – na njoj ima i zaslužnih naučnika, ali dominiraju žene – ističe Zaharijević za Danas.

Srpska akademija nauka i umetnosti ima u svom članstvu samo deset posto žena. Ono što takođe zabrinjava jeste neujednačen broj u pojedinim odeljenjima, jer od 134 člana Srpske akademije, društvene nauke pokriva svega 37 akademika i akademkinja.

„Zabrinjavajuća malobrojnost članova, odsustvo multiperspektivnosti i rodno diskriminatorska struktura ne mogu biti od koristi ni navedenim odeljenjima, ni Akademiji nauka, a ponajmanje idu u prilog našem društvu koje ih finansira sredstvima svih građanki i građana“, kaže se u saopštenju Instituta.

Lista kandidata Instituta za članstvo u SANU

1. Marija Bogdanović

2. Dragor Hiber

3. Svenka Savić

4. Zagorka Golubović

5. Latinka Perović

6. Dragoljub Mićunović

7. Kornelija Ičin

8. Mladen Lazić

9. Svetlana Slapšak

10. Nada Popović Perišić

11. Dragan Mitrović

12. Miloš Arsenijević

13. Borka Pavićević

14. Jelena Đorđević

15. Milena Dragičević Šešić

16. Sofija Stefanović

17. Jovan Babić

18. Slobodan Divjak

Izborna skupština 8. novembra

Izborna skupština SANU biće održana 8. novembra ove godine, a poziv ovlašćenim predlagačima kandidata ova ustanova je uputila krajem prošle godine. Na Izbornoj skupštini biraće se redovni, dopisni i inostrani članovi SANU. Prema Zakonu o SANU, predloge za izbor redovnih i dopisnih članova mogu davati ogranci, odeljenja i odbori Akademije, tri člana SANU, senati univerziteta, nastavno-naučna odnosno nastavno-umetnička veća fakulteta odnosno umetničkih akademija, nastavno-naučna veća visokih vojnih škola, naučna veća instituta i najviši organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.