Lider Francuske Nikola Sarkozi doputovao je u dvodnevnu posetu Damasku da bi učvrstio ponovo uspostavljenu vezu između njegove zemlje i Sirije. Francuski predsednik se sastao s liderima Sirije, Turske i Katara u cilju intenziviranja napora za postizanje mirovnog sporazuma na Bliskom istoku.

Lider Francuske Nikola Sarkozi doputovao je u dvodnevnu posetu Damasku da bi učvrstio ponovo uspostavljenu vezu između njegove zemlje i Sirije. Francuski predsednik se sastao s liderima Sirije, Turske i Katara u cilju intenziviranja napora za postizanje mirovnog sporazuma na Bliskom istoku. Sarkozi je ponudio podršku za direktne pregovore između Sirije i Izraela kada za to dođe pravo vreme. Damask je saopštio da prihvata ovaj predlog.
Ovo je prva poseta lidera neke zapadne zemlje bivšoj francuskoj koloniji u poslednjih pet godina. Predsednik Sirije Bašar Asad rekao je da je njegova zemlja predala listu predloga za postizanje mira sa Izraelom turskim zvaničnicima koji posreduju u mirovnim pregovorima između dve zemlje, te da očekuje odgovor od Izraela pre direktnih pregovora sa tom državom.
Liderima Francuske i Sirije na samitu o uspostavljanju mira na Bliskom istoku juče su se pridružili turski premijer Redžep Tajop Erdogan i emir Katara šeik Hamad bin Kalifa al Tani. Prema rečima dopisnika, uspostavljanje mira na Bliskom istoku zavisi od više faktora, uključujući i dolazak stabilnijeg rukovodstva na čelo Izraela i novog predsednika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari