Pokret Oslobođenje izneo rešenja za zagađenje vazduha 1Foto: BETAPHOTO/ ANA SLOVIC

Pokret Oslobođenje izneo je danas četiri rešenja za zagađenje vazduha, navodeći da je za vreme grejne sezone Beograd „na vrhu najzagađenijih gradova na svetu“.

Kako je saopšteno, član tog pokreta Duško Kuzović naveo je da treba uspostaviti kontrolu nad tržištem ogreva, odnosno da „država mora da kontroliše kvalitet uglja u toku grejne sezone“.

„Kvalitet uglja koji se prodaje u Srbiji je ispod zadovoljavajućeg kaloričnog i ekološkog nivoa, u najvećoj meri se radi o nekvalitetnom lignitu. Država mora da licencira dobavljače i prodavce uglja i da državne laboratorije kontrolišu kvalitet istog u toku grejne sezone“, ocenio je Kuzović.

On je dodao da treba „povećati kapacitete sušara u okviru Rudarskog basena Kolubara“ i ocenio da će se na taj način na tržištu pojaviti kvalitetniji ugalj sa manjim uticajem na životnu sredinu, a veća ponuda uglja usloviće i niže cene za građane.

„Nepohodno je da se poboljša kvalitet uglja koji se koristi u Termoelektrani Nikola Tesla. TENT takođe mora da počne da plaća ugalj po kaloričnoj vrednosti, kako je to bilo ranije – a ne po količini, kao što je slučaj sada, što odgovara samo preprodavcima i špekulantima. Neophodno je j značajno smanjiti upotrebu mazuta u proizvodnji struje“, kazao je Kuzović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima ogromne geotermalne potencijale, veći solarni potencijal od Nemačke koja proizvodi 10 odsto struje na taj način, ali i poljoprivredu sposobnu za masovnu proizvodnju biogasa.

Iz tog pokreta su pozvali vlast da se što pre posvete rešavanju tih problema i da obezbede građanima Srbije „osnovno životno pravo – čist vazduh koji udišemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari