"Politika šibicarenja i stalnog varanja": Da li je zabrana Evroprajda skretanje teme sa dogovora Beograda i Prištine? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će održavanje Evroprajda u Beogradu biti otkazano, nakon čega se o tome oglasila i Vlada Srbije saopštivši da ne postoje trenutno bezbedni uslovi za taj događaj.

Istog dana smo saznali i da je postignut dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima i slobodi kretanja koji deo javnosti u Srbiji i opozicije desno orijentisane nije pozitivno dočekao.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na televiziji Prva istakla da će narednih dana razgovarati sa organizatorima Evroprajda i objasniti teške okolnosti u kojima se Srbija trenutno nalazi.

Koordinator Evroprajda Marko Mihailović rekao je na televiziji N1 da je zabrana šetnje bila iznenađenje budući da se Evroprajd sve vreme priprema u koordinaciji sa državnim organima sa kojima je poslednji sastanak održan u četvrtak, kada nije bilo ni naznake da će do ovakve odluke doći.

Mihailović je ocenio i da je svima jasno da se radi o političkom kalkulisanju vlasti.

„Meni je bilo sve jasno kad je izašla ova vest za sređivanje dokumenata na prelazima sa Kosovom, bilo mi je jasno o čemu se radi. Znači sad je potrebno malo drame oko Evroprajda da se minimizuje ta vest, i da ti svi tradiconalisti i branitelji ne znam ni ja kakvih vrednosti nasilja i mržnje, se ne okrenu protiv vlasti za te stvari, tako da smo mi iskorišćeni za jednu vrstu spina“, istakao je.

Politikolog Zoran Stojiljković navodi za Danas da ne veruje da je konačno to što kažu da će se nešto kao dogovoriti, ali ni priča o Prajdu.

Prema njegovim rečima, zavisi od reakcija u domaćoj i međunarodnoj javnosti da li će sve to biti i konačno.

„To su sve pokrivalice za ozbiljne probleme za koje je procenjeno da ne treba da budu dominantne u javnosti. Ono što ne sme da se otvori u javnosti je politički kapital kroz medije i politički uticaji. Takođe, šta će biti sa indeksom socijalne bede, pristupom kvalitetnom obrazovanju, zdravstvu, kvalitet životne sredine, kakav je karakter prekarnog rada i za kakve plate radi većina građana Srbije…“, objašnjava Stojljković.

On dodaje da se iscrpljujemo oko podela oko održavanja Evroprajda i da su to sve pokrivalice da bi mediji pisali o glupostima umesto o dubokim socijalnim nejednakostima.

Novinarka Vesna Mališić kaže da ne zna tačno šta je uloga zabrane Evroprajda u „politici šibicarenja i stalnog varanja“, ali da je jasno da je to kršenje Ustava ove „nesrećne zemlje i dokaz legitimizacije diskriminacije“.

„Ovo nije udvaranje desnici nego jasan znak da se naprednjačka vlast vratila na prvobitne pozicije sve pokušavajući glumi zalaganje za evropske vrednosti. A što se Kosova tiče, nema te cigle koju ne može da proda ovom narodu i predstavi to kao svoj uspeh“, ocenjuje Mališić za Danas.

Sociolog Srećko Mihailović smatra da se toliko dešava u ovoj Srbiji koje čega da sve poprima politički karakter bez obzira na namere onih koji o tome odlučuju.

„Ovih dana često čujemo kako ovaj i onaj događaj utiče na razne stvari. Da li zaista mislimo da takav događaj kao što je pokušaj zabrane Evroprajda može da skrene pažnju javnosti? Ako može, naša javnost je daleko od razvijenih, a naša politička kultura daleko od one koju treba da ima jedno demokratsko društvo“, ocenjuje za Danas Mihailović.

Prema njegovim rečima, sve i svašta proglašavamo nečime čime se skreće pažnja javnosti, da smo u tome počeli da preterujemo.

Vučić je juče saopštio da će Evroprajd biti otkazan u dogovoru sa većim članova Vlade Srbije i predsednicom Vlade.

„To govorim zato što ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i tešku krizu na Kosovu i Metohiji koja neće prestati do 1. oktobra najmanje, imamo mnogo problema“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari