Druga debata predsedničkih kandidata u SAD koja je u utorak veče prema centralnoameričkom vremenu održana na Univerzitetu Belmont u Nešvilu, država Tenesi, prema mišljenju većine analitičara i medija u SAD ipak nije rezultirala odgovorima koji bi značajnije mogli da utiču na promenu trenutnih pozicija dvojice kandidata – Baraka Obame i Džona Mekejna.

Ulogu moderatora u ovoj debati imao je voditelj mreže NBC Tom Brokau, a više od šest miliona ljudi poslalo je elektronskom poštom svoja pitanja. Zbog sveukupne ekonomske krize u SAD, očekivanja javnosti i medija bila su usmerena ka tome da bi ova debata mogla da posluži kandidatu Republikanske stranke, senatoru Džonu Mekejnu, za koga se procenjuje da je izgubio prvi TV duel, da umanji prednost koju prema istraživanjima javnog mnjenja trenutno ima kandidat Demokratske stranke. Analitičari ocenjuju da ova debata ipak nije donela ništa novo, a stručnjaci smatraju da je glavni uzrok za to loša selekcija pitanja, koja je i jednom i drugom kandidatu dala priliku da ponove većinu odgovora.

Oba kandidata ponovili su ranije izrečene stavove o ekonomskoj krizi u SAD i nedavnim događajima na Volstritu. Odgovarajući na pitanja o prioritetima, Mekejn je istakao da smatra da je izvodljivo rešavati sve aktuelne prioritete istovremeno, naglasivši da su građani SAD „najbolji radnici u svetu, kojima samo treba dati priliku da rade“. Iznenađenje večeri svakako je bio Mekejnov predlog plana za nacionalizaciju loših zajmova. Mekejn je naglasio da bi u slučaju pobede uticao na to da 300 milijardi dolara bude izdvojeno za otkupljivanje loših zajmova kako bi građani mogli da isplate svoje kredite i „ostanu u svojim kućama“.

Obama nije bio bez odgovora na inicijativu Mekejna, istakavši da je aktuelna kriza zapravo posledica i krajnja faza loše politike aktuelnog predsednika SAD Džordža Buša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari