Ponovo odloženo suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 1Osnovni sud u Ivanjici/Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici je ponovo odloženo suđenje za tragediju u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojoj su 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njhovu smrt su optuženi Radoš Milovanović, dugogodišnji generalni direktor, kao i fabrički rukovodioci Vladimir Lončarević i Tomo Stojić, kojima se sudi od 3. oktobra 2019. godine, a koji negiraju krvicu.

Nastavak procesa, koji je trebalo da se održi danas i sutra, sudija Ljubiša Tomićević je odložio po zahtevu Vladimira Lončarevića, koji je u svom podnesku, uz medicinsku dokumentaciju, naveo da ne može da prisustvuje dvodnevnom ročištu, jer je inficiran virusom korona.

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića koja je, dve i po godine od nesreće, uspela da pokrene sudski proces i to tek nakon sastanka sa šefom države Aleksandrom Vučićem, ogorčena je čestim odlaganjima suđenja i to isključivo po zahtevima okrivljenih i njihovih advokata.

Smatraju da oni opstruišu i odugovlače ceo proces i da im u tome pomaže ivanjički sud.

Ponovo odloženo suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 2
Porodica Milivojević/Foto: Privatna arhiva

„Ponovo je otkazano ročiste. Po ko zna koji put je razlog taj što se jedan od optuženih zarazio koronom. Ako je ikom ovaj virus doneo „dobra“, to je onda okrivljenima. Po ko zna koji put imaju koronu, što oni, što njihovi advokati, pa ukrug i uvek je dobiju poslednjeg radnog dana, pred ročiste. A onda, predsednik suda obaveštava, najpre, novinare, pa advokate ali, iz nekih čudnih razloga, ne obavesti nas i svedoke“, kazala je za Danas Mirjana Milivojević, sestra poginulog Milomira.

Uz ocenu da postupajući sudija „nikada nije uvažavao porodicu“ nastradalog Milivojevića, ona je podsetila na to da je „isti sudija, u drugim sporovima između njenog oca i direktora lučanske fabrike, presudio u korist direktora, ali da je njenog oca viši sud oslobodio krivice“.

U procesu protiv okrivljenih za tragediju u lučanskoj fabrici, navodi, sudija je odbio da uvrsti u dokaze izveštaj komisije Ministarstva odbrane o propustima u procedurama zaštite na radu. Svoju oduku je pravdao time što je taj izveštaj označen sa „strogo poverljivo“, iako su ga ranije objavili mediji.

„I pored svega, moramo da istrajemo pa kom korona, kom krivica, a kom pravda“, navela je Mirjana Milivojević i poručila da će „pravni rijaliti u ivanjičkom sudu sigurno potrajati“.

Ponovo odloženo suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 3
Fabrika „Milan Blagojević“ u Lučanima/ Foto: Nenad Kovačević

I njen otac Milovan Milivojević navodi da se suđenje odugovlači i kaže da „moli boga da doživi pravdu za svog sina“, ali da „nije ubeđen u to da će ivanjički sud presuditi po zakonu i pravdi“.

„Kakva smo mi pravna država dokazuje i to što je sudija odbio da uvrsti u dokazne spise izveštaje Ministarstva odbrane i inspekcije rada, jer je to, verovatno, sprečila država“, ocenio je Milovan Milivojević.

On je podsetio na to da sudija Tomićević nije sproveo ni sopstvenu odluku po kojoj je trebalo da se dopisom obratiti republičkom javnom tužiocu da on odluči o tome da li će se suđenje nastaviti u tom sudu ili će taj predmet biti ustupljen drugom tužilaštvu i sudu u Srbiji.

Sudija je takvu odluku doneo na predlog advokata Borivoja Borovića, punomoćnika porodice Milivojevića, ali nije je sproveo.

Sudija je, kazao je Borović za Danas, poništio sopstveno rešenje, čime je, kako je naveo, „pokazao da ne ume da sudi, a moguće je da mu je neko sugerisao da, u interesu optuženih, ne poštuje sopstvenu odluku“.

Ponovo odloženo suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 4
Radoš Milovanović/Foto: Nenad Kovačević

Uz ocenu da se iza čestih odlaganja suđenja „krije uigrani scenario s ciljem da postupak zastari“, Borović dodaje da je „korona vadilica za sve koji žele da opstruišu postupak i da je uvek bolestan i zaražen neko od advokata ili okrivljenih“.

„Poslušali su „savet“ predsednika Srbije da se taj predmet pokrene ali, suštinski, ne žele da se on okonča. Podsećam javnost na to da je za vreme mandata okrivljenog direktora nastradalo 20 radnika fabrike u Lučanima“, kazao je Borović.

Danas je pokušao da razgovara sa sudijom Ljubišom Tomićevićem, koji je nedavno izabran za predsednika Osnovnog suda u Ivanjici, ali u tom sudu je rečeno da je „on odsutan i da će sutra biti na poslu“.

Uticaj politike na sud

„Kako je postupak počeo da se razvija, počele su razne smicalice i jasno je da iza svega ovoga stoji politika“, smatra Borivoje Borović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari