Iako je bilo planirano da izložba Pabla Pikasa u Narodnom muzeju Užice traje do 25. januara, taj termin je produžen do 5. februara zbog velikog interesovanja publike.

– Zbog velikog interesovanja publike produženo je trajanje izložbe, ali i zbog dece i gostiju koji će tokom zimskog raspusta boraviti na Zlatiboru i Tari, kazao je za Danas Nikola Gogić, direktor Muzeja, i dodao da je do sada postavku videlo više od 4.000 ljudi, što je, kako je rekao, „ogroman broj i za izložbe u Beogradu“.

– Tom izložbom i velikom posetom Užice dokazuje da je centar kulture i pravi evropski grad. Osim Užičana i građana iz celog Užičkog regiona, izložbu su posetili i ljudi iz drugih delova Srbije, naveo je Gogić i istakao da se ne plaćaju ulaznice za tu postavku. Postavka pod nazivom „Pikaso u Užicu“ otvorena je 11. decembra prošle godine i ona je, kako je istakao gradonačelnik Užica Tihomir Petković, novogodišnji i božićni poklon Užičanima.

Izložba, čiji je autor Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar iz Užica, realizovana je uz podršku Grada, Narodnog muzeja Užica i mnogih donatora. Postavku čini 46 grafičkih radova iz kolekcije Žive i Lazara Vujića (Galerija Mestni trg, Visconti Fine Art, Ljubljana). Izloženi su crteži, litografije i gravure nastale između 1932. i 1969. godine, kao i originalne grafike svrstane u tri mape: „Pikasovi crteži – Pol Elijar“ (1952), „Fauna i flora sa Antiba“ (1960), i „Dupla flauta“ (1967), koje se danas retko mogu videti.

Gost na otvaranju izložbe bio je Lazar Vujić, jedan od najvećih kolekcionara umetničkih dela u ovom delu Evrope, čija zbirka broji oko 2.500 eksponata, i tom prilikom je istakao da su na užičkoj izložbi izloženi radovi koji se retko viđaju u javnosti.

– Pikasovi radovi koji su izloženi u Užicu izlagani su u najprestižnijim galerijama i muzejima svetskih kulturnih metropola, ali nikada zajedno. Užice je prvi grad koji ima čast da prvi vidi postavku u ovom formatu, istakao je tada Vujić, dodavši da će nakon Užica postavka gostovati u nekoliko gradova Italije, a tokom leta i u Trebinju.Izložba se može pogledati radnim danima od devet do 17 i subotom od osam do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari