Poverenica: Nedvosmisleno utvrđeni propusti u Vršcu, biće pokrenuto pitanje odgovornosti 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je u slučaju oca koji je u Vršcu ubio dvogodišnju ćerku „nedvosmisleno utvrđeno da postoje propusti“ i da će biti pokrenuto pitanje odgovornosti i odgovarajuće sankcije.

„Ovo moramo da tretiramo kao rodno zasnovano nasilje, uzrok je diskriminacija žene. I dalje veliki broj muškaraca misli da su žene njihovo vlasništvo. Moramo da radimo i na preventivi puno, ne smemo dozvoliti da se kultura nasilja normalizuje. Ne treba da pričamo kad se nešto desi, ovo pitanje treba da se stavi kao prioritet kod svih nadležnih organa“, rekla je Janković za TV N1.

Ona je naglasila da je ove godine ubijeno 27 žena i da nema nikakve veze da li je vlada u tehničkom mandatu, uz ocenu da je to pitanje od životnog značaja i da ne zahteva vladu u punom kapacitetu.

„Ovo treba da bude na mestu broj jedan organa koji su nadležni“, istakla je poverenica.

Ona se osvrnula i na intervju lista Informer sa višestruko osuđivanim silovateljem, navodeći da ne spori neophodnost potrebe mnogo većeg dijaloga u javnosti, ali naglasila da je potreban bolji sistem resocijalizacije višestrukih povratnika

Janković je istakla da mediji ne bi trebalo da izveštavaju senzacionalistički, da bi trebalo da poštuju vlastiti kodeks, uz ocenu da je Informerov intervju „ličio na promovisanje nasilja i nasilnika“.

„Ima patologija na koje možete motivišuće da delujete kad na ovakav način objavljujete tekst“, kazala je poverenica.

Upitana da li je upoznata sa slučajem dece iz Pećinaca, čiji roditelji tvrde da zbog njihove političke pripadnosti nisu upisana u vrtić, ona kaže da ne samo da je upoznata, nego je i nadležna, kao i da im je pritužba stigla 5. septembra i da su odmah krenuli sa postupkom.

„Ne možemo ubrzati dobijanje odgovora od druge strane. U slučaju da se ispostavi da je sve tako kako kažu majke iz Pećinaca, to bi bila diskriminacija, jer je zabranjeno uskraćivanja prava bilo kome po političkoj, verskoj, nacionalnoj pripadnosti“, rekla je Janković.

Dodala je da su dobili odgovor iz predškolske ustanove, da očekuju da dobiju i izveštaj inspekcije i da će tada utvrditi da li je bilo diskriminacije.

„Pravo dece na obrazovanje niko ne može da im uskrati. Sramno je kada vidite da neko dete ne može da ostvari neko svoje pravo“, rekla je poverenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari