Povodom Dana pobede položeni venci na Partizanskom groblju 1Foto: Grad Užice

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju, Grad Užice i Narodni muzej obeležili su 77 godina od pobede nad fažizmom u Drugom svetskom ratu.

Osim predstavnika Grada i muzeja, vence su, između ostalog, položile delegacije Vojske Srbije,  Gradske opštine Sevojno, užičkog i sevojničkog SUBNOR-a, Uruženja veterana ratova devedesetih, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja Gvozdeni puk, SPS-a, Valjaonice bakra Sevojno, Prvog partizana.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević podsetila je da je u ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, a od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ, objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

“Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine, u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćane ljudskim životima”, rekla je Raković Radivojević.

Među onima koji su podneli velike žrtve u borbama protiv okupatora bili su i Užičani.

“Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih nam je poznato 176 imena”, rekla je viši kustos Narodnog muzeja u Užicu, Stanojka Milivojević.

Među tim imenima su i narodni heroji Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić i Milan Mijalković Čiča.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari