Povodom reakcije crkvenog vrha u kojoj prozivaju medije: "Saopštenja SPC liče na saopštenja naprednjaka" 1Foto: FoNet/SPC

Umesto da odgovore na pitanja novinara, Informativna služba SPC ih godinama izbegava, ignoriše a onda se po pravilu obrati javnosti saopštenjem na sajtu SPC gde na (uglavnom naše) upite daju odgovor, ali nas pritom i disciplinuju, “dobronamerno” posavetuju i usput izvređaju kako smo strani plaćenici radeći za ko zna čije interese.

U poslednjem saopštenju pod nazivom “Dobronamerna poruka nedobronamernim medijima” oni sa lošom namerom se optužuju da rade na diskreditaciji ne samo Sinoda nego i patrijarha Porfirija.

“Mi im, potpuno dobronamerno, skrećemo pažnju da je ovaj narativ, bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorođenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao”, navodi se u nepotpisanom saopštenju SPC. Jasno je na koje se medije misli, s obzirom da je tema saopštenja pisanje između ostalog i našeg lista, a da taj tekst sadrži i neke od ogovora na pitanja koja smo SPC-u poslali protekle sedmice – o odluci da se vladikama zabrani komentarisanje političkih dešavanje i pojavljivanje u predizbornoj kampanji. Ubrzo nakon te odluke, sam patrijarh pojavio se u spotu SNS-a, ali je u crkvenom saopštenju “pojašnjeno” da nije reč o predizbornim spotu, već o “državničkim aktivnostima” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je “pamflet” koji je potpisala Informativna služba Srpske pravoslavne crkve na tragu svega lošeg što deo visokog sveštenstva emituje već dugo godina unazad.

– Vidimo da je to ratoborno i ksenofobično krilo i dalje moćno i da nesmetano seje mržnju i razdore, umesto da iz crkve budu preovlađujeće poruke mira, ljubavi i razumevanja. Za njih je Milorad Vučelić svetao primer novinarstva i zato su ga okitili ordenom, a kad je tako nije ni čudo što neke vladike svoje sunarodnike i sugrađane nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima i što huškaju ljude jedne na druge – navodi Bodrožić.

Naš sagovornik dodaje da je poslednjih godina vrh SPC-a toliko srastao sa vladajućom partijom, da i crkvena saopštenja liče kao da ih je sročila Vladanka Malović, a poput državnog vrha i crkveni se prema kritičarima režima odnosi preteći i siledžijski, uopšte ne mareći za posledice koje te njihove bezdušne etikete mogu da naprave prozvanim novinarima.

Potpredsednik NUNS-a Slobodan Ćirić smatra da nije dobro deliti medije na dobronamerne i one koji to nisu.

– Dobra namera nije u opisu novinarskog posla, u opisu novinarskog posla je traganje za istinom. Uređivačka politika medija trebalo bi da bude nezavisna od bilo kakvih uticaja sa strane, dobronamernih ili ne, nezavisna i od izvora finansiranja – domaćih, stranih, državnih, privatnih… – ukazuje naš sagovornik.

Ćirić dodaje da bi, sa druge strane, trebalo poštovati stav svakog pojedinca, odnosno organizacije da u nekom trenutku ne odgovori na novinarska pitanja, a da se, kada proceni da je to celishodno, oglasi saopštenjem.
– Pri tome, mora biti svestan i da sam tajming odgovaranja ili neodgovaranja na novinarska pitanja, uz sadržaj odgovora, kao i vreme i sadržaj saopštenja koje izdaje, mogu i te kako uticati na rejting tog pojedinca ili organizacije – navodi Ćirić.

U konkretnom slučaju, problem nije u tome što SPC nije želela da odgovori na novinarska pitanja. Niti u tome što se oglasila saopštenjem, već u tonu samog saopštenja i prizemnoj retorici koja ne priliči ikome sa javne scene, a pogotovu ne organizaciji koja bi trebalo da bude stub i nosilac moralnih vrednosti u društvu. Kao što u našim tekstovima nijedna crkva nikada nije bila vređana, tako bi i crkveni velikodostojnici trebalo da se uzdržavaju od kvalifikacija koje nisu utemeljene u istini a ponajmanje su dobronamerne. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve bi trebalo da imaju u vidu da su zbog brojnih, sličnih etiketiranja, novinari u Srbiji često bili mete pretnji i napada.

Porfirije nije učestvovao u predizbornom spotu SNS

Informativna služba SPC tvrdi da su mediji “nečasno i naravno, neuspešno pokušali da diskredituju” patrijarha Porfirija zbog kadra sa svečanosti povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije koji se nalazi “u videu na Jutjub kanalu predsednika Republike, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima”. U saopštenju SPC se tvrdi da “mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, a patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari