Poziv svim majkama u borbi za roditeljska prava 1Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Dve mlade majke o čijim smo životnim pričama pisali – Marija Mali i Nataša Naletina – su preko Danasa javno pozovale sve majke u Srbiji, koje smatraju da su kao one nepravedno ostale bez starateljstva nad decom, da im se pridruže u borbi za ostvarenje roditeljskih prava.

Marija i Nataša ističu za naš list da nisu jedine koje su, kako tvrde, spregom sutkinje Lidije Alagić, advokata Dragana Krajnovića i sudske veštakinje Nade Janković, brutalno izgubile starateljstvo nad decom, iako su one te koje su trpele nasilje od strane svojih muževa, a centri za socijalni rad dali mišljenje da su podobne majke.

One smatraju da jedino udruženim snagama mogu stati otimanju maloletne dece majkama, naterati nadležne institucije da istraže sve sumnjive slučajeve i na taj način ukazati na nepravdu koja postoji u srpskom pravosuđu, koje staje na stranu moćnih očeva kada je u pitanju borba za starateljstvo nad detetom ili decom.

Takođe, našem listu su se prethodnih dana javile i druge majke koje tvrde da su na isti ili sličan način izgubile starateljstvo nad decom. U tim slučajevima sutkinja nije bila Lidija Alagić, jer su se sporovi vodili u drugim sudovima, ali se imena advokata Krajnovića, odnosno njegove advokatske kancelarije i veštakinje Janković itekako spominju. Kontaktirale su nas Bojana Ivančević Zianić i O. J.

Bojana se pridružuje pozivu Marije i Nataše, ukazujući nam da je u sličnoj situaciji kao njih dve.

„Mog supruga zastupa isti advokat Dragan Krajnović. Treći osnovni sud u Beogradu je nadležan za nas. Sudija nam je bio Matija Radojičić. Najpre je predložio za veštaka Nadu Janković, a onda je na primedbu moje tadašnje advokatice ipak poimence odredio Anetu Lakić, Nadinu blisku saradnicu i Mirjanu Zebić. Isti sudija, isti advokat i isti veštaci su i u slučaju Ivane Stamenković Sindi. Ove veštakinje su predložile da se brat i sestra razdvoje! A to je privremenom merom pravno osnažio sudija Radojičić. Volela bih da znate da nisu u pitanju samo dve majke čije imućne supruge zastupa ovaj advokat i oduzima im decu. Ima nas mnogo više“, napisala nam je Bojana. Ona je dobila starateljstvo nad ćerkom (7), dok je sin poveren ocu (9). Centar za socijalni rad je i u njenom slučaju doneo mišljenje da deca treba da žive s njom.

Inače, Bojana je prošle godine za Blic navela da je Krajnović osporio nalaz Centra za socijalni rad, zatražio dodatno veštačenje, a sudija Radojičić odredio komisiju – Lakić i Zebić, koje su posle samo tri sata provedenih sa porodicom predložile da se brat i sestra razdvoje, bez, kako kaže Bojana, valjanih argumenata. Bojana je objasnila Blicu da je sudija Radojčić odluku o razdvajanju dece bukvalno doneo preko noći, 4. aprila, jer je 5. aprila prešao u Visoki savet sudstva iako je ona na nekom od prethodnih ročišta tražila njegovo izuzeće. Ni otac, ni sudija, ni veštaci nisu želeli da za Blic komentarišu ovaj slučaj.

Naša čitateljka O. J. nam je napisala da je i ona jedna o majki kojoj je sudska veštakinja Nada Janković donela mišljenje da dete pripadne ocu, te da se na osnovu njenog mišljenja to i desilo.

„Bivši suprug nigde ne radi, nije stambeno obezbeđen, a ja sve to jesam. Pri tome, imam starateljstvo nad decom iz prethodnog braka. Centar za socijalni rad je uporno bio na mojoj strani, ali izgleda da je mišljenje Nade Janković presudno. Sigurno nas majki ima puno. Takođe, i Ivani Stamenković Sindi je veštakinja bila Nada Janković. Javljam vam se u nadi da istina pobedi! Unapred hvala“, piše u pismu majke O. J.

Pošto obe naše čitateljke spominju bivšu članicu grupe „Models“, Ivanu Stamenković Sindi, podsećamo da je još 2014. godine njena advokatica, Nevena Veselinović, tvrdila za Blic da „advokat bivšeg Ivaninog supruga Dragan Krajnović uvek zastupa očeve i uvek očevima budu dodeljena deca“ uz isti komentar: „Dete je emocionalno vezanije za oca, što se desilo i nama. Simptomatično je to da je u svim slučajevima sudija isti, baš kao i veštaci. To nije koincidencija.“ Krajnović nije želeo tada da govori za Blic. Ivana Stamenković je prošle godine, nakon četiri godine, dobila spor protiv bivšeg supruga Nikole Pavlovića i dokazala da ju je zlostavljao, a kako je istakla za Blic, planira da vrati starateljstvo nad svojom ćerkom.

Podsetimo, iz Prvog osnovnog suda nam je rečeno da u interesu dece ne mogu komentarisati predmete koji su u toku, veštakinja Janković nam je isto odgovorila, dodajući da savesno obavlja svoj posao, dok advokat Krajnović nije želeo da stupi u kontakt s Danasom, već nam je iz njegove advokatske kancelarije rečeno da ne daje izjave medijima.

Majke da se obrate Danasu

Majke iz cele Srbije koje misle da su oštećene u postupcima za starateljstvo nad detetom ili decom, i koje žele da se pridruže javnom pozivu Marije Mali i Nataše Naletine, mogu da se jave redakciji Danasa, a mi ćemo ih dalje uputiti na njih dve.

Priprema za primenu zakona o sprečavanju nasilja

Beograd – Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je juče sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesnom Stanojević o sprovođenju novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi se obezbedili svi uslovi za njegovu primenu koja počinje od 1. juna ove godine. Kuburović je naglasila da se pod tim podrazumeva specijalizacija sudija, tužilaca i policije, koji će neposredno primenjivati nove zakonske odredbe, saopštilo je Ministarstvo pravde. Prema njenim rečima, završena je edukacija trenera za sudije i tužioce i upravo je započeta obuka za više od 400 nosilaca pravosudnih funkcija. Stanojević je istakla da predstavnici tog savetovališta imaju veliko iskustvo i znanje koji mogu da budu od koristi svima onima koji će primenjivati novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.