Prekršajne prijave zbog upravljanja otpadom 1

Agencija za zaštitu životne sredine dostavila je Prekršajnom sudu u Beogradu 1981 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika koji nisu ispunili svoje obaveze izveštavanja za 2017. godinu o uvozu proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom proizvođači i uvoznici guma, proizvoda koji sadrže azbest, akumulatora i baterija, mineralnih ili sintetičkih ulja ili maziva, električnih i elektronskih proizvoda i vozila imaju obavezu dostavljanja podataka za uvezene količine navedenih proizvoda koje sami stavljaju na tržište u Republici Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači. Rok za dostavljanje podataka je 31. mart tekuće godine za podatke od prethodne godine.

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, Agencija inicira pokretanje prekršajnih postupaka protiv obveznika izveštavanja, odnosno plaćanja naknada, koji nisu dostavili potrebne podatke, odnosno nisu dostavili potrebne podatke na propisan način i u zakonskom roku, ili su dostavili netačne podatke.

S obzirom da su navedena pravna lica i preduzetnici propustili da dostave tražene podatke, pred Prekršajnim sudom u Beogradu protiv njih je pokrenut prekršajni postupak u cilju prikupljanja traženih podataka. Svrha naplate ekološke takse jeste harmonizacija evropskih standarda, poboljšanje stanja životne sredine na teritoriji naše zemlje kao i finansiranje zelenih projekata i podsticaja reciklažnoj industriji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.