Produžen praznični raspust zbog gripa 1

Prvi deo zimskog školskog raspusta biće produžen za dva dana, pa će nastava početi u sredu, 11. januara, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon današnjeg sastanka predstavnika ministarstava prosvete i zdravlja.

Kako je objasnio, raspust će biti produžen zbog epidemije gripa. Trebalo je, prema kalendaru, da se đaci vrate u školske klupe u ponedeljak, 9. januara.

„Produžavamo raspust za dva dana, u ponedeljak i utorak škole neće raditi, tako da će sreda biti prvi radni dan“, rekao je Šarčević Tanjugu.

Ministar je dodao da će se epidemiološka situacija na terenu pratiti na dnevnom nivou i da će biti u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja. Ukoliko obolevanje i dalje bude veliko, ministar kaže da će se nova procena raditi u ponedeljak, 9. januara.

Šarčević kaže da su se odlučili da raspust produže samo dva dana, jer je problem kako nadoknaditi izgubljene časove. U Vojvodini je raspust u toku tako da se kalendar ne remeti, ali u ostatku Srbije to predstavlja problem.

Pomeranje drugog dela zimskog raspusta remeti porodične planove, jer su mnogi uplatili aranžmane, a produžavanjem godine remeti se sistem male mature.

Ministar kaže da prema podacima Instituta Batut najviše obolelih od gripa ima među predškolskom i školskom decom u uzrastu od pet do 14 godina – oko 12.000 mališana, dok je među srednjoškolcima obolelo oko 3.000.

Povećan broj obolelih od gripa

Inače, tokom praznika, povećan je broj obolelih od gripa. U nekim kliničko-bolničkim centrima uvedena je zabrana poseta kao preventivna mera. Virus se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje od jednog do pet dana. Obolele osobe su zarazne dan pre nego što se pojave simptomi, ali i četiri do pet dana nakon pojave tih simptoma. Osnovni simptomi su: temperatura viša od 38 stepeni, jeza, drhtavica, malaksalost, gubitak apetita i suvi kašalj. Pored vakcinacije, najbolja preventiva je unošenje što više vitamina C, svežeg voća i povrća, cinka, provetravanje prostorija, boravak na svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Produžen praznični raspust zbog gripa”

  1. Koliko pamtim,a dugo pamtim zimski raspust nije trebalo ni pomerati na način kako to rade sve novopridošle stranke na vlasti sa svoim školskim kadrovi9ma koji nemaju dana radnog iskustva nigde sem u politici a kako politika nije realni radni odnos,to govori da totalno neiskusni ljudi donose uredbe po kojima se vidi da sve ono pre njih nije valjalo a oni su kao izmislili "toplu vodu"Nije ovo slučaj samo kod SNS to rade svi od višestranačja do danas.Menjaju nazive ulica,trgova,omalovažavaju svaki kulturni milje iz ranijeg života a daju podršku zamislite Pinku u bilo kojoj varijanti,klozetskim novinarima i tabloitskoj kulturi.
    Glasno pitam sve vlade od 80 pa na ovamo"KOLIKO STE OTVORILI DOMOVA KULTURE " a koliko ste izdali dozvola za rad novih televiziskih juća i štampanih medija,koji po svaku cenu traže da mislimo onako kako to zahtevaju njihovi mentori.
    Čuj čovek zvani Lončar produžuje raspust za dva dana,jer je neki predhodni Lončar donio nakaradnu odluku da raspust počinje 30 Januara.Ceo svet" i dva sela više" imaju normalan zimski raspust ali u Srbiji iz inata nesme da bude kao kod "celoga sveta",jer bože moj srpski političari su velike diplomate koji će svet "okrenuti " za sobom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.