Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije, Vučić im poželeo karijere poput strojevog koraka (FOTO) 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. Put neba poletele su šapke 126 kadeta koji su promovisani u činove potporučnika.

U prve oficirske činove promovisano je 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, a najbolji su dobili pištolje s posvetom.

Vojnu akademiju završilo 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, medju kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo 17 kadeta i kadetkinja 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Najbolji kadeti Vojne akademije su Miloš Kostić, prvi u rangu u vidu RV i PVO, sa ocenom 9,66, Aleksandar Nikolić, prvi u rangu u vidu Kopnene vojske, sa opštim uspehom 9,16 i Kristina Živanović, prva u rangu u službama sa prosečnom ocenom 9,96.

Najbolji kadet Medicinskog fakulteta VMA je Mladen Hadži Makunčević, sa opštim uspehom 9,96.

Najupešnijim potporučnicima, prenosi RTS, pištolje sa posvetom uručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je poručio da Srbija ceni i voli svoju vojsku, kao i da zna šta joj ona znači. Od srca vam želim da vaše oficirske karijere budu poput vašeg strojevog koraka – sigurne i odmerene i da se toj sigurnosti i omerenosti drugi od vas nauče, istakao je predsednik.

Ispraćajem zastave završena je svečanost promocije, a tradicionalno na kraju šapke mladih oficira poletele su uvis.

Na svečanosti obavljen je i nalet helikoptera H145-M. Zbog loših vremenskih uslova, nije mogao da bude obavljen nalet aviona.

Vučić: Želim da vaše oficirske karijere budu poput vašeg strojevog koraka

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je zaršetak školovanja i prve oficirske činove mladim potporučnicima.

„Srbija je danas bogatija za još jednu generaciju potporučnika, generaciju koja ne pamti ratove. Živimo u nadi da će takve biti i buduće generacije kadeta lišeni teškog vremena prošlosti, ali svesni svog zadatka i odgovornosti kako u miru tako i u ratu“, rekao je Vučić.

Ova svečanost je, ističe, izraz poštovanja koje država Srbija i njeni građani imaju prema rešenosti mladih oficira da budu deo sistema odbrane.

„Republika Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese, ko bolje od Vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir, želimo prosperitet i razvoj Srbije, srećan i bezbedan život svih njenih građana“, dodao je Vučić.

Naveo je da će učiniti sve da život i standard pripadnika Vojske budu na višem nivou, a povećanje plata najveće u modernoj istoriji.

„Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, to činimo odmerenim i sigurnim korakom. Omerenim – jer nikom ne pretimo i nije nam namera da izazivamo bilo kakvu zebnju i strepnju za stabilnost bilo koga, sigurnim – jer vodimo računa o svakom čoveku spremnom da nosi vojnu uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije“, naglasio je Vučić.

On je istakao da ćemo graditi snažniju domaću namensku industriju i podizati njene kapacitete.

„Poštovani najmlađi oficiri Vojske Srbije, draga naša deco, vi koji ste izabrali oficirski poziv svkako znate da su u našoj tradici oficiri ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos, koji su joj odani do samopoštovanja, spremni da joj služe i da joj brane po svaku cenu“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je u svim anketama vojska najcenjenija državna institucija.

„Srbija svoju vojsku cenu, Srbija svoju vojsku voli, Srbija o svojoj vojsci peva, Srbija zna šta joj vojska znači“, naglasio je predsednik.

„Bez vas, bez vašeg zaveta Srbiji, vaših znanja i sposobnosti svi naši napori bili bi uzaludni, jer pobede na Ceru i Kolubari izvojevala je srpska vojska, njene vojvode, njeni oficiri, njeni vojnici“, dodao je Vučić.

Podsetio je i na čuvenu izjavu vojvode Živojina Mišića: „Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred“.

„Danas i sutra ovom izrekom rukovodićete se i vi“, poručio je Vučić mladim potporučnicima.

 

Istakao je da ekonomski napredak dovodi do toga da Srbija nabavlja najsavremenije naoružanje i opremu i izvodi sve veći broj zahtevnih vežbi sa parnerima širom sveta.

„Nesumnjajući ni tren na vaše rodoljublje, znanje, hrabrost i ratničku sposobnost smatram i nadam se da vi nikada nećete imati razloga da ponovite veličanstvene podvige svojih prethodnika. Od srca vam želim da vaše oficirske karijere budu poput vašeg strojevog koraka – sigurne i odmerene i da se toj sigurnosti i odmerenosti drugi nauče od vas i da vaš defile bude omaž srpskim oficirima“, naglasio je Vučić.

Zahvalio je roditeljim mladih potporučnika, kao i nastavnicima koji su ih naučili da svoj poziv obavljaju u rodoljublju.

„I na kraju, oni koji prete danas Srbiji i našem narodu nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, naša rešenost i naša odlučnost da čuvamo ono što je naše. Samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, niti bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše zemlje, naše otadžbine. Živeli najmlađi oficiri naše vojske, živela Srbija“, zaključio je Vučić.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je prethodno da će, povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije koja je počela u 10 sati, danas ispred Doma Narodne skupštine, u centru grada doći do izmena u saobraćaju zbog zatvaranja pojedinih ulica od osam do 14:30.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je novih 135 oficira veliko pojačanje za Vojsku Srbije (VS) i da pokazuju sve veću zainteresovanost za vojni poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari