Protiv preminulog direktora vojne fabrike u Lučanima obustavlja se postupak za smrt dvojice radnika 1Fabrika "Milan Blagojević"/Foto: Nenad Kovačević/Danas

U Osnovnom sudu u Ivanjici sutra će se nastaviti suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Kako je prvooptuženi Radoš Milovanović (78), direktor te fabrike, preminuo prošle sedmice, očekuje se da se postupak protiv njega obustavi i nastavi protiv ostale dvojice fabričkih rukovodilaca, koji su obuhvaćeni optužnicom.

Nakon eksplozije baruta, 14.jula 2017. godine, stradali su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Osim direktora, optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić,  rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Suđenje je počelo 3.oktobra 2019. godine i nekoliko puta je odlagano isključivo na zahteve trojice optuženih. Zbog toga porodica nastradalog Milivojevića smatra da optuženi i njihovi advokati odugovlače i opstruišu taj postupak.

Tokom dosadašnjeg procesa, i pored izveštaja komisije Ministarstva odbrane da se u fabrici nisu poštovale mere zaštite i bezbednosti na radu, sva trojica su negirala krivicu i pokušala da je prebace na nastradale radnike.

U Osnovnom sudu u Ivanjici Danasu je nezvanično rečeno da će se, najverovatnije, tokom sutrašnjeg ročišta, obustaviti postupak protiv preminulog direktora Radoša Milovanovića, a da će se proces nastaviti protiv dvojce fabričkih rukovodilaca.

Protiv preminulog direktora vojne fabrike u Lučanima obustavlja se postupak za smrt dvojice radnika 2
Radoš Milovanović/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Odluku o tome, sutra bi trebalo da donese postupajući sudija Ljubiša Tomićević.

Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, kazao je za Danas da se „nada da je smrću direktora sahranjen i strah radnika te fabrke i da veruje u to da će se postupak završiti do kraja ove godine“.

„Nadam se da su optuženi, svedoci i ostali sahranili i svoj strah sa direktorom i da će govoriti istinu. Direktora više nema. On je bio prepreka, jer cilj je bio da se on ne osudi. Sramota je za državu i pravosuđe da će uskoro pet godina od smrti mog sina, a da suđenje nije završeno“, dodaje Milivojević.

Protiv preminulog direktora vojne fabrike u Lučanima obustavlja se postupak za smrt dvojice radnika 3
Milovan Milivojević/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Postoji, dodaje, mogućnost da će Lončarević i Stojić, u nastavku suđenja, pokušati da prebace krivicu na preminulog direktora i da će tvrditi da su oni bili samo puki izvršici njegovih naređenja.

„To je trebalo odmah da kažu, ali nisu smeli da mu se suprotstave. Ranije su dali drugačije izjave i tužiocu i na sudu. Tada je trebalo da kažu istinu – da se nisu pitali ni za šta i da su bili direktorovi pioni, a primali su dobre plate i dobijali stanove“, navodi Milivojević za Danas i ocenjuje da će sud, zbog javnosti i obustavljanja postupka protiv preminulog direktora, verovatno, morati brzo da završi taj postupak.

„Jedina kočnica za završetak postupka je bio direktor, koji je ne samo ovoj nego i ranijm vlastima davao kapom i šakom, finansirao njihove kampanje, sarađivao sa ministrima i bio na čelu fabrike četrdeset godina“, ističe Milivojević.

„Dubok trag“ i radničke grobnice

O izjavi šefa države Aleksandra Vučića da je „Radoš Milovanović ostavio dubok trag u Dragačevu i Lučanima“, Milivojević kaže da je „za vreme njegovih direktorskih mandata, ostao trag od 21 grobnice radnika i više od 60 invalida od kojih je polovina umrla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari