Prva žena predsednica gradskog veća u Londonu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U Hrvatskoj je “sinoć” u bolnicu u veoma teškom stanju primljen Adam Kempf, kojeg je Adam Harijo nekoliko puta ranio nožem, nakon što su jedan drugom čak deset puta preotimali devojku, prenosi list Vreme pre 80 godina.

Prva žena predsednica gradskog veća u Londonu 2Harijo se “pre dve godine” zaljubio u jednu seosku lepoticu, koja je u isto vreme bila i sa Kempfom.

Dok je Harijo verovao da je ona samo njegova, devojka se tajno sastajala i sa njegovim rivalom. Najzad su počela i formalna otimanja, tako da je u toku dve godine devojka deset puta menjala ljubavnika.

Oba rivala zaželeli su da se obračunaju kako bi najzad rešili pitanje voljene devojke. Međutim, Harijo je u borbi bio hitriji. Snažnim udarcem zabo je nož u desnu plećku svom rivalu.

Najbolji deo ove “sulude situacije” usledio je kada je seoska lepotica čula za ovaj obračun – ona se nasmejala i rekla da su obojica budale, jer ona sad voli trećeg momka.

S druge strane, iz Njujorka nam stiže jedna neobična vest o hipnotizeru koji je naterao verenicu da gazi po zmijama koje će je otrovati.

Veliko uzbuđenje izazvalo je u Los Anđelesu smrt mlade glumice Meri Buš, koja je pronađena mrtva u svom kupatilu. Isprva se verovalo da je posredi nesrećan slučaj, međutim, istraga je utvrdila da je za njenu smrt kriv verenik Robert Džems.

Kako je Džems po profesiji hipnotizer, on je naterao Meri da u hipnotičnom stanju stupi bosim nogama u kavez zmija.

Policija je otkrila da je Džems devojku osigurao na milion dolara, “nekoliko dana” pred smrt, tako da je motiv ubistva bio odmah jasan.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Prva žena predsednica gradskog veća u Londonu 3List Pravda piše da će od naredne godine predsedništvo gradskog veća u Londonu, prvi put u istoriji voditi jedna žena. Tako je odlučila socijalistička stranka koja ima najveći uticaj u Londonu.

To pokazuje koliki put je prevalila ženska emancipacija od 1910. godine, kada se jedna sifražetkinja bacila pod kraljevska kola da svrati na sebe pažnju.

Postavljanje jedne žena na takvu funkciju predstavlja vrhunac emancipacije i ravnopravsnosti žena, piše list Pravda pre 80 godina.

U ovom listu nalazimo i vest o jednom bizarnom ubistvu. Tridesetogodišnja Ivona Biro ubila je svog muža Fransoa na veoma čudan način.

Oni su u braku već deset godina i imaju šestoro dece. U poslednje vreme Ivona je postala jako ljubomorna na svog muža, jer je nedavno primila anonimno pismo u kojem joj saopštavaju da je muž vara s najboljom prijateljicom.

Ona ovo nije mogla da proveri, ali se njena ljubomora svakim danom povećavala i odlučila je da se osveti suprugu.

Te noći ga je ubila metkom iz puške i želeći da prikrije svoju ulogu u tome odlučila da sve prikaže kao samoubistvo. Vezala je jedan konopac za oroz i kraj tog konopca stavila u jednu ruku ubijenog.

Međutim policiju nije uspela da obmane, jer su našli njene otiske prstiju na pušci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari