"Problem krijumčara ljudima se neće rešiti sve dok korumpirana vlast SNS-a ne izgubi moć": Šta znamo o pucnjavi kod Horgoša u kojoj su ubijena trojica migranata? 1Foto: FoNet/MUP

Obračun migranstkih krijumčarskih grupa sinoć u atarima nadomak Horgoša završio se tragično, tri migranta su ubijena, a jedan je ranjen.

Kako kažu iz Policijske uprave u Kikindi, dojavu o pucnjavi policajci su dobili u petak rano ujutro, a kada su stigli na mesto okršaja u blizini mađarske granice kod Horgoša, zatekli su tri beživotna tela te jednog ranjenog mladića kome je odmah na licu mesta pružena pomoć.

Do pucnjave je došlo kod napuštenog objekta nekadašnjeg preduzeća A.D. „Bačka“.

Kako se za sada pretpostavlja desio obračun između migrantskih grupa. Ovaj potez je, nezvanično, pod kontrolom avganistanske krijumčarske bande, a ranije marokanske. Avganistanska grupa krijumčara u sukobu je sa drugim krijumčarskim grupama.

Građani Subotice i Horgoša su tokom noći počeli objavljivali audio i video snimke na kojima se čuje intenzivna paljba iz vatrenog oružja u različitim intervalima, a sve je to trajalo, kako tvrde, nekoliko časova. Čule su se sirene i bio je primetan velik broj policijskih vozila kako se kreću prema mestu pucnjave.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Horgoš Robert Šorš izjavio je za Danas da su prve pucnje iz automata meštani rubnih delova naselja čuli još oko tri ujutro.

Stanovnici su pucnjavu odmah prijavili policiji koja je ubrzo stigla na mesto obračuna kod Selevenjske šume, gde se nalaze napušteni objekti nekadašnjeg poljoprivrednog dobra.

„Migranti su već neko vreme u tim starim zgradama u Selevenjskoj šumi. Trenutno tamo ne može da se priđe. Probao sam da odem i vidim šta se dešava, ali razumljivo, ne puštaju me. Policija je sve opkolila i skuplja migrante koje zatiče na tom terenu. Autobusi su u Horgošu i biće odveženi, ali ne znam na koju tačno lokaciju u Srbiji“, rekao je Šorš.

Kako dodaje, žitelji Horgoša su uplašeni jer je pucnjava iz automatskog oružja traja dugo, a nisu znali šta se dešava i odakle dolazi moguća opasnost. Neki nisu poslali decu u školu i vrtić.

Pola sata pre podneva iz Selevenjske šume, sa ovog napuštenog poljoprivrednog dobra sa kog migranti pokušavaju da ilegalno pređu u Mađarsku, izvezen je jedan autobus sa oko dvadesetak osoba.

Podsetimo, od novembra prošle godine kada su se dve grupe migranata sukobile baš u Horgošu, problema nije bilo.

„Nakon tog incidenta došla je žandarmerija i održavala je red. Migranti više nisu ulazili u naselje, jedino ako bi zalutali. Ali na periferiji ih je bilo, tu su se okupljali. Od 2015. godine situacija je takva kakva jeste, ponekad je bolje, ponekad lošije. Postoji naravno strah u ljudima, nikad ne znate da li nešto može da se desi. Naravno da nismo ovo očekivali. Najviše se plaše poljoprivrednici koji obrađuju njive blizu mesta gde se okupljaju velike grupe migranata“, rekao je Šorš.

Selevenjska šuma se proteže nekoliko stotina metara od ograde na granici sa Mađarskom, od Bačkih Vinograda sve do Horgoša.

Pavle Rajkov: Do kraja septembra 86 krivičnih dela

Pavle Rajkov, načelnik PU Kikinda na nedavno održanoj konferenciji za novinare je rekao da su u 43 akcije na suzbijanju krijumčarenja migranata na području Horgoša i Martonoša od početka godine 1.728 migranata prebačena u prihvatne centre Tutinu, Sjenici i Preševu.

„Od migranata je oduzeto 12 pušaka, četiri pištolja, 756 komada municije i 55 komada hladnog oružja. Od početka godine, na našem terenu, registrovano je nerasvetljeno ubistvo, ali i tri ubistva u pokušaju, od kojih je jedno okvalifikovano kao teško ubistvo u pokušaju. Ubistvo i pokušaji ubistava vezani su za migrantsku populaciju. Do kraja septembra, registrovano je 86 krivičnih dela i 93 prekršaja“ izjavio je Rajkov.

Zeleno-levi front: krijumčari ljudima imaju jake saveznike u našoj lokalnoj vlasti

Gradski odbor Zeleno-levog fronta u Subotici reagovao je povodom novog oružanog sukoba koji se dogodio u blizini Horgoša gde je troje osoba ubijeno i jedna osoba je ranjena, navodeći da je život građana postao noćna mora.

“Sve dok ne rešimo problem korupcije koji izjeda naše društvo, krijumčari ljudima imaju jake saveznike u našim službama bezbednosti, lokalnoj vlasti i ljudima sličnim njima”, navodi se u saopštenju za javnost.

U ovoj stranci su podsetili da su Subotičani još uvek u šoku zbog nedavnog stravičnog ubistva našeg sugrađanina, a da policija ni 12 dana nakon toga nije zvanično objavila inicijale ubica, niti ih lišila slobode.

Kako se navodi u saopštenju, “lokalna vlast i policija su još jednom pokazali nesposobnost, nekompetentnost i nemar prema poslu koji rade”.

“Odgovornost i podnošenje ostavki im nisu na umu jer su svesni da će, čim izgube vlast, biti prvi uhapšeni za sve kriminalne radnje u kojima su učestvovali na ogromnu štetu građana”, smatraju u ovoj stranci.

Dodaje se da se problem naoružanih kriminalaca, tj. krijumčara neće rešiti sve dok “ova kriminalna i korumpirana vlast SNS-a ne izgubi moć”.

“SNS klika se, baš kao i krijumčari ljudi, bogati na patnji ljudi, na hladnim stanovima, na nezavršenim a isplaćenim poslovima, na rasprodaji svega čega mogu da se dokopaju. Puneći svoje kofere oni sve nas osuđuju na gori život”, ocenili su u ZLF-u.

Subotički Zeleno-levi front je optužio vlast i da “uspešno blokira rad policije, tužilaštva i institucija”, poručujući da će neko u budućnosti istražiti sve njihove korupcione afere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari