Predsednik Kube Raul Kastro najavio je da će se vlada, po drugi put ove godine, okrenuti „usklađivanjima“ u potrošnji, radi ublažavanja posledica svetske finansijske krize. U govoru povodom Dana revolucije, Kastro je najavio da će članovi vlade razmotriti plan o rashodima za ovu godinu zbog efekata svetske krize na ekonomiju Kube.

Kako je ranije saopšteno iz Havane, prihodi u budžetu će opasti za oko 500 miliona dolara, upravo zbog krize, a ne treba zanemariti ni štetu od oko deset milijardi dolara koja je ostala iza tri uragana koji su pogodili Kubu.

Kubanski lider je najavio da će prioritet vlade biti nastavak sprovođenja reforme koja podrazumeva davanje državnog zemljišta poljoprivrednicima. „Zemljište je tu, Kubanci su tu, vidimo da li radimo ili ne, da li proizvodimo ili ne. Zemlja je tu i čeka nas“, rekao je Kastro u govoru pred nekoliko hiljada Kubanaca u gradu Olginu. On je naglasio da je reforma u oblasti agrara – pitanje nacionalne bezbednosti. „To je pitanje nacionalne bezbednosti pošto je reč o proizvodnji u našoj zemlji“, rekao je predsednik Kube, osvrćući se na podatak da ostrvo 60 odsto poljoprivrednih proizvoda uvozi iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari