Recept za vino od narandže iz 1938. godine 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Šta se sve može napraviti od narandže?

Narandža je došla u naše krajeve tek posle krstaških ratova. Kad bi je slučajno nestalo iz naših krajeva, mnogo bi osetili njen nestanak. Pre svega bolesnici, rekonvalescenti, deca i starci. Ima vrlo mnogo načina za preradu narandže.

Evo nekoliko recepata za jela i pića od narandže.

Žele

Rastopite u litru vode 350 g šećera i 12 listića želastina koji ste pre toga malo razmekšali u vodi. Zatim se sok od dve narandže i jednog limuna, koru jedne narandže i tri belanceta od jajeta mute nekoliko minuta. Valja dodati pola čaše vode. Potom žicom na blagoj vatri lupajte smesu, a čim primetite da će tečnost da provri, povucite sud na kraj štednjaka tako da se vrenje jedva oseti. Tako ostavite sud oko četvrt časa. Potom tečnost propasirajte da žele postane sasvim bistar. Tek tada ga saspite u formu i stavite na hladno. Iz forme se vadi tek pre serviranja. Da bi se lako odlepilo od forme, sud se stavi tri sekunde u vrelu vodu. Potom izvrnite na setvijetu i servirajte.

Vino od narandže

Flašu belog vina u koju ste udrobili dve oljuštene narandže (dobro očišćenu da ne ostanu nikakvi beli tragovi) stavite da vri. Posle pet minuta skinite sa vatre, a kad vino bude mlako dodajte pola kila šećera koji ste pre toga ušpinovali. Ovo vino serviras e kao aperitiv, dobro ohlađeno.

Oranžada

250 grama šećera u kockama ostavite da se rastopi u litru vode. Dodajte tanko isečenu koru od narandže (ali da ne bude belih tragova) i sok od iste dve narandže. Ostavite da stoji pet časova, a potom kroz krpu procedite. Dodajte jedan sifon sode i servirajte u čašama, sa po jednom kriškom sveže narandže.

Recept za vino od narandže iz 1938. godine 2Ovo je tekst je objavio list Pravda 25. februara 1938. godine. List istog dana na naslovnoj strani objavljuje temu o pregovorima Italije i Engleske, dok na unutrašnjim stranama donosi vest o jugoslovenskoj reprezentaciji da „ni jučerašnji trening državnog tima ne daje povoda za velike nade“. Tu je i informacija o poljoprivredi, odnosno da u državi postoji skoro dva miliona gazdinstava.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Recept za vino od narandže iz 1938. godine 3Istog dana pre 80 godina Vreme najveći deo naslovne strane posvećuje svetskim temama – o pregovorima Italije i Engleske, da je na referendumu o ustavu u Rumuniji izašlo 88 odsto birača što se smatra velikim uspehom, kao i da je predsednik jugoslovenske vlade Stojadinović stigao u Carigrad.

Od vesti iz ovog izdanja izdvajaju se i održavanje četrdesetodnevnog pomena Branislavu Nušiću, ali i da je osnovan prvi klub u ljubavi razočaranih u Kraljevu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari