Redakcija Danasa dodelila nagrade "Stanislav Staša Marinković" i "Nikola Burzan" BIRN-u i Milošu Obradoviću 1Foto: Danas/Jovana Stanković

Povodom 26. rođendana Danasa, koji se obeležava danas, u prostorijama redakcije dodeljene su ovogodišnje nagrade „Nikola Burzan“ i „Stanislav Staša Marinković“.

Nagrada “Stanislav Staša Marinković” za 2023. godinu pripala je redakciji Balkanske istraživačke mreže Srbije (BIRN), dok je nagradu „Nikola Burzan“ dobio novinar ekonomske rubrike našeg lista Miloš Obradović.

Uz nekoliko zvanica i zaposlene, 26. rođendan lista obeležen je u prostorijama redakcije, a protokol je ostao neizmenjen u odnosu na prethodne godine – prigodni govori i dodela dve tradicionalne nagrade.

Prisutnima se najpre kratko obratio predsednik žirija Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa.

– Prošlih godina smo dodeljivali priznanje „prijatelj Danasa“, ali smo ih do sada dodeli, valjda, svima koji su prijatelji Danasa. I od ove godine mislim da bi trebalo da dodeljujemo priznanje „neprijatelj Danasa“ jer njih imamo napretek. Ipak, odustali smo za ovu godinu od te ideje. Svi novinari imaju puno neprijatelja, više neprijatelja nego prijatelja, čini se, u današnjoj Srbiji. Naročito među predstavnicima vlasti – kazao je Petrović i dodao:

– Ove godine smo vrlo lako odlučili da jedna od redakcija koja ima veliki broj neprijatelja jeste redakcija BIRN-a – istakao je Petrović uz napomenu da su ovogodišnji članovi žirija bili Tamara Skrozza (prošlogodišnja dobitnica), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Dušan Petričić, karikaturista, Aleksandra Krstić, profesorka na Odeljenju za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka, ali i urednici u Danasu Safeta Biševac i Zoran Pavić kao predstavnici redakcije.

Direktorka BIRN-a Dragana Obradović ukazala je na značaj redakcije i samog tima.

– Meni je zbog toga posebno važno što je ovo kolektivna nagrada jer drugi put, za 14 godina koliko BIRN postoji, dobili smo nagradu kao redakcija. Za nas su te nagrade posebno važne kada dolaze od kolega, što znači da se prepoznaje prednost našeg ukupnog rada kao redakcije na stvaranju boljih uslova za novinare u Srbiji i za javnost da bi došla do što više informacija, koje bi, inače, bez rada redakcija kao što su Danas, BIRN i druge, ostale sakrivene – istakla je Obradović.

Ona se osvrnula i na trenutno stanje u društvu u kome novinari svakodnevno moraju da obavljaju svoj posao.

– Ono što je posebno važno za novinare je osećaj da imaju tim iza sebe. Uvek nam je cilj bio da stvorimo sigurno okruženje za novinare. Novinari koji se bave posebno osetljivim temama, koji rade na temama koje su ponekad opasne, temama koje su teške, temama koje nekada i ne donose zadovoljstvo. Kada objavite tekst i dugo radite na njemu, to je neka vrsta antiklimaksa, jer ne desi se ništa. Jako je teško održati taj timski duh, volju za radom i ideju da radite nešto što je vredno. Mislim da je BIRN u tome dosta uspešan i da je ova nagrada, u stvari, potvrda toga da, bez lažne skromnosti, redakcija BIRN-a okuplja vodeće istraživačke novinare u Srbiji i da je uspela da stvori za njih okruženje u kom svako od njih može da raste na ličnom i profesionalnom planu, zbog toga sam ja posebno ponosna na svoju redakciju – navela je Obradović.

U svom obraćanju direktorka BIRN-a je zahvalila i redakciji Danasa što je jedna od retkih redakcija koja podržava njihov rad.

-Uloga istraživačkih novinara je takva da bez dnevnih medija, bez medija koji će preuzeti dalje naše istraživanje, raditi „follow up“ na njih, u stvari, bi efekti našeg rada bili mnogo manji. Zato zahvaljujem svim kolegama koji to rade, a Danas je definitivno jedan od njih – zaključila je Obradović.

Nagradu „Nikola Burzan“ novinaru Milošu Obradoviću uručio je Vladimir Maričić, izvršni urednik portala Danas.rs.

– Nekoliko reči o kolegi Obradoviću koji od prvog dana u Danasu svojim profesionalizmom i odmerenošću doprinosi ugledu lista. Neko je ko složene ekonomske teme čitaocima i svima nama kojima deluju komplikovano, svaki dan predstavlja na jednostavan način. Ne boji se i da u ovoj digitalnoj transformaciji, kroz koju je redakcija prošla, da se prihvati novih formi u kojima se dobro pokazao – istakao je Maričić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Nikola Burzan“, kolega Obradović, osvrnuo se i na kolegijalnu saradnju kao ključ kako svog uspeha, tako i uspeha redakcije.

– Iako je ova nagrada pojedinačna, ipak bih istakao saradnju u okviru redakcije koja je kao velika porodica, posebno moji sa ekonomije, ali i svih ostalih. Zahvaljujem se svima. Teško da bi moj posao bio tako dobar i lak da nisu oni takvi – kratko je ocenio Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari