remfoto FoNet Milica Vučković (Arhiva)

Regulatorno telo za elektronske medije probilo je rok za dodelu pete nacionalne frekvencije, jer je ona najkasnije trebalo da bude dodeljena 26. novembra. Po svemu sudeći, odluka neće biti doneta ni do kraja ove sedmice, s obzirom da sednica Saveta REM-a nije zakazana, a ovo telo prvo mora da odlučuje o dodeli radio frekvencija.

Kada je reč o konkursu za nacionalnu TV pokrivenost, konkurs je završen 11. oktobra. U oglasu kojim se raspisuje javni konkurs definisan je rok za donošenje odluke o “pobedniku” – 30 dana od objavljivanja spiska podnosilaca potpunih i blagovremenih prijava. Lista se objavljuje najkasnije 15 dana od završetka roka za slanje prijava, što je bilo 26. oktobra. S obzirom na ove propise, peta frekvencija je trebalo da se dodeli najkasnije 26. novembra.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Danas da odluka o petoj televiziji koja će dobiti nacionalnu frekvenciju najverovatnije neće biti doneta ni do kraja ove sedmice.

– Sednica REM-a još uvek nije zakazana, a pre dodele TV frekvencije planirana je dodela radio frekvencija. Čak i ako do kraja nedelje bude zakazana sednica Saveta, na njoj će se prvo razmatrati 18 prijava radio emitera, tako da sumnjam da će na toj sednici moći da se razmatraju i prijave za TV pokrivnost – ukazuje Popović.

Direktor programa N1 Igor Božić ocenjuje za Danas da činjenica da REM još nije doneo odluku o petoj nacionalnoj TV dozvoli, govori pre svega o tome da je taj konkurs raspisan kako bi se umirilo javno mnjenje koje je negodovalo posle odluke da se nacionalne dozvole ostave TV stanicama koje su je već imale.

– Ako je to bila svrha, onda je uspešno urađeno jer sada više niko ne pominje nacionalne frekvencije. Javnost je to zaboravila kao temu. Publika se pomirila s tim da neće biti promena u etru, da REM nikada nije ni nameravao da se nešto promeni, jer je većini članova Saveta sve u savršenom redu. Moj utisak je da petu frekvenciju neće ni dodeliti, jer postojećim igračima na tržištu to može da smeta, a vlastima svakako ne odgovara da Nova S dobije dozvolu za emitovanje zato što bi se tako narušio monolitni i kontrolisani sistem informisanja građana – ističe Božić.

Podsetimo, za petu nacionalnu frekvenciju konkurisale su samo četiri televizije – Nova S, Kurir, Kopernikus i BK. To je donekle bilo iznenađujuće, imajući u vidu da su svega par meseci ranije čak 14 televizija konkurisale za nacionalnu pokrivenost, a u toj „trci“ pobedile su televizije Pink, Hepi, B92 i Prva. Tada su, sem dobitnika, konkurisale i TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti, BK i Una, Nova S i Pink sa kanalom Vesti.

Kandidati su svoje elaborate predstavili 7. novembra, a imali su i po 15 minuta da odgovore na pitanja članova Saveta REM-a.

Inače, mnogo veću pažnju i negodovanje javnosti izazvao je prvi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija, kada su 29. jula pravo na nacionalnu pokrivenost u narednih osam godina dobile televizije koje su prethodno i imale tu dozvolu – Hepi, Prva, B92 i Pink.

Cenzolovka je pre mesec dana podsetila da su televizije kojima je REM produžio dozvole za nacionalno emitovanje, tokom maja 1.430 puta prekršile zakon, gotovo 50 puta dnevno.

Kako se navodi na sajtu REM-a, protiv televizije B92 pokrenut je postupak zbog toga što je u programu napravila 335 prekršaja, a protiv Prve zbog 412 prekršaja.

Nacionalna televizija Hepi je istovremeno napravila 143 prekršaja, dok je Pink ubedljivo na prvom mestu – prekršio ga je 540 puta za mesec dana, odnosno 18 puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari