Rijaset IZ BiH pozvao na smanjenje tenzija među muslimanima u Sandžaku 1

Situacija u Sandžaku, sa osvrtom na napade na imame, koji su minulih desetak dana bili aktuelni u Novom Pazaru, bile su teme sastanka vrhovnog poglavara Islamske zajednice (IZ) BiH reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i delegacije IZ u Srbiji na čijem čelu je bio muftija Mevlud Dudić.

U saopštenju, koje je objavljeno nakon sastanka, navedeno je da se s pažnjom prate poslednji događaji na ovom prostoru i izražava zabrinutost zbog ponovnog izliva nasilja, ugrožavanja pojedinačnih sloboda i napada na imame.

„Pozivamo sve da doprinesu smirivanju tenzija i uklanjanju uzroka ovih sukoba. Sukobi i podele među muslimanima u Sandžaku štete muslimanima, ali i svima u društvenoj zajednici“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „rešenje razlika i nesporazuma jedino moguće punom integracijom muslimana i njihovih organizacionih struktura u tradicionalnu i matičnu IZ u Novom Pazaru“ i da su u tom smislu potpuno otvoreni za dogovor i integraciju. Još je saopšteno, da su muftija Dudić i rukovodstvo IZ u Srbiji „odlučni da rade na ovom zadatku“. Pozvani su svi „koji trenutno deluju izvan institucija Mešihata IZ u Srbiji, da se bez oklevanja priključe jedinstvenom džematu muslimana u Sandžaku i Srbiji“.

Prošlonedeljni napadi na imama novopazarske Bor džamije Nezira Salihovića i sandžačkog muftiju Hasiba Suljovića, ponovo su otvorili priču o raskolu unutar muslimanske zajednice u Srbiji i međusobnih optužbi između posvađanih upravljačkih struktura. Reisu-l-ulema IZ Srbije Sead Nasufović svog muftiju smatra „produženom rukom Muamera Zukorlića“, a iz IZ u Srbiji (organizaciono pripada IZ BiH) neprestano pozivaju da se „odbegli“ imami i vernici vrate pod njeno okrilje. Pri tom, ne propuštaju priliku da Salihovića i Suljovića označe kao učesnike u razbijanju IZ u Srbiji 2007. godine.

U Novom Pazaru ne prestaju spekulacije o inicijatorima i napadačima na dvojicu visokih službenika IZ Srbije. Sve oči su uprte u policiju, koja se, još uvek, zvanično nije oglasila povodom ova dva incidenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari