Vlast više brine o Rio Tintu nego o zagađenosti vazduha: Kako je ekološka situacija u Beogradu postala vest u Evropi? 1Foto: CANVA

Da je Beograd među najzagađenijim gradovima sveta već odavno nije novost za one koji u njemu žive. Ipak, zagađenje u glavnom gradu Srbije je poprimilo tolike razmere da je počelo da privlači pažnji inostranih medija.

Tako je o zagađenju vazduha u Beogradu nedavno pisao i britanski Gardijan, ističući da se od 15 evropskih okruga sa najzagađenijim vazduhom, čak pet nalazi u Beogradu.

Ovaj podatak ne iznenađuje sagovornike Danasa, koji su saglasni da bi smanjenje zagađenja moralo da bude među prioritetima vlasti.

Advokat Jovan Rajić, osnivač Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, naglašava da katastrofalno zagađenje vazduha u Beogradu nije novost.

– Već godinama je na svim referentnim listama o stanju vazduha naša prestonica u društvu glavnih gradova Indije, Pakistana i Kine, konstantno među deset najzagađenijih u svetu. Ono što je zabrinjavajuće jeste šta država radi da se sa tih lista maknemo – da ne kažem gotovo ništa, ali svakako zanemarljivo malo, ističe Rajić.

Tumačeći tekst Gardijana, Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni ističe da se očigledno radi o priči o Zelenoj Evropi i Srbiji kao crnoj ekološkoj rupi.

– Cinici bi rekli da podseća na obećanje Tomislava Nikolića. Strane kompanije u Srbiji krše ekološke standarde koje moraju poštovati u svojim zemljama. Vlast, recimo, više brine o tome što su građani i stručnjaci za sada sprečili projekat Rio Tinto, nego što imamo najzagađeniji vazduh, ističe Manojlović.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović, napominje da čak i da su rezultati ankete Gardijana povoljniji po ekološku situaciju u Beogradu, osnovni zadatak na kome treba raditi je smanjenje zagađenja do koga dolazi zbog proizvodnje struje u termoelektranama.

– Sa druge strane, jasno je da Srbija ne može da prestane sa korišćenjem uglja za dobijanje električne energije jer je najviše proizvodi upravo na taj način. Međutim, treba pojačati napore da se zagađenje koje proizvode termoelektrane dovedu na što manji nivo. To se u prvom redu može obezbediti instaliranjem savremenih kotolova pa onda i filterima za prečišćavanje u termoelektranama u Srbiji, naglašava Pavlović.

Ni za ekonomistu Milana R. Kovačevića podaci o zagađenju Beograda nisu neočekivani.

– Treba uzeti u obzir da se u blizini Beograda nalazi i Pančevo u kome ima dosta industrijskih aktivnosti, na teritoriji glavnog grada Srbije nalazi se Termoelektrana “Nikola Tesla” a poznato je da se veliki broj građana i dalje greje na ugalj što je samo jedan od faktora koji izaziva veliko zagađenje vazduha. Takođe, broj automobila sa motorima koji su veći zagađivači u Beogradu je značajan a problem predstavlja i to što u gradu ima veoma malo zelenih površina. Kad se sve to uzme u obzir rezultati objavljene ankete ne treba da budu iznenađujući, napominje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari