"Ružić i Gašić treba da podnesu hitne ostavke": Narodna poslanica Tamara Milenković Kerković o tragediji u beogradskoj školi 1Foto: V. Jeremić/ Danas

Narodna poslanica i funkcionerka Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da je za maskar u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu odgovorna vlast koja kreira i toleriše patološke „vrednosti“ i zahtevala ostavke ministra prosvete Branka Ružića, ministra policije Bratislava Gašića i predsednice Saveta REM Olivere Zekić.

U ovoj beogradskoj osnovnoj školi jutros oko osam časova došlo do pucnjave, kada je učenik sedmog razreda ispalio više hitaca na đake i zaposlene, te tom prilikom, prema prvim zvaničnim informacijama, usmrtio osam učenika i jednog radnika obezbeđenja.

Poslanica Milenković Kerković je kazala da ministar Ružić i Gašić treba da podnesu hitne ostavke zbog objektivne odgovornosti za najveći masakr dece i zaposlenih u školi koji se ikada dogodio u Srbiji.

„Ponavljanje iskustava i prikrivanje činjenica iz afera ’Helikopter’, ’Naplatna rampa Doljevac’ i rudnik ’Soko’ neće više biti moguće“, kazala je ona.

„Tražimo i hitno raspuštanje Saveta REM i hitnu smenu njegove predsednice Olivere Zekić zbog dugogodišnjeg tolerisanja nasilja u javnom prostoru. Zahtevamo momentalnu obustavu emitovanja bilo kog oblika ’rijaliti’ programa u srpskom javnom prostoru i na nacionalnim frekvencama“, kazala je Milenković Kerković, koja je članica Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje i univerzitetska profesorka.

Ona je kazala da su jutrošnje žrtve u beogradskoj školi „ žrtve jednog slomljenog sistema koji je pregazio normalnost i sve tradicionalne vrednosti koje čuvaju koheziju jednog društva, sistema i zajednice ljudi“.

„Tolerancijom i kreacijom patoloških ’vrednosti’, borbe za ocene umesto za znanje, degradacijom škole, učitelja i nastavnika, omogućavanjem da kraj škola vršljaju lokalni dileri i siledžije pod zaštitom policije, da se otvaraju kockarnice, i dozvolom da u škole ulaze skaradni likovi i etablirani ’junaci’ tabloidne i rijaliti ’anti-kulture’ , aktuelna vlast je i činjenjem i nečinjenjem postala saučesnik ’uhapšenog’ aktera ove tragedije“, zaključila je ona.

Narodna poslanica je takođe zatražila „svu vrstu podrške za porodice poginule i ranjene dece i radnika i nastavnika škole, kao i za svu decu i zaposlene koja su preživeli nečuvenu traumu u školi, koja se umesto najbezbednijeg prostora, pretvorila u mesto smrti i užasa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Sve vesti o pucnjavi u školi u Beogradu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari