Šarenilo narodnih nošnji, igre i pesme iz petnaest zemalja sveta: Užice prestonica dečjeg folklora (FOTO) 1Foto: N Kovačević

Šarenilo narodih nošnji, dečja pesma i igra, njihovi osmesi, poruke učesnika i organizatora, najlepše su slike koje su iz Užica otišle u svet, tokom otvaranja 15. Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Licidersko srce“.

Više od 1.200 dece iz 15 država sa četiri kontinenta gosti su Užica i učestvuju u festivalskim programima.

Sinoćnjim defileom kroz centar grada počela je jedna od najvećih dečijih manifestacija u ovom delu Evrope koja će, pod sloganom „Zagrli tradiciju-oseti srce”, trajati do 19. avgusta.

Karneval radosti koji se kretao gradom, uz igru, pesmu, muziku i decu u bogato ukrašenim narodnim nošnjama, pozdravilo je stotine Užičana.

Šarenilo narodnih nošnji, igre i pesme iz petnaest zemalja sveta: Užice prestonica dečjeg folklora (FOTO) 2
Deca iz Kone/Foto: N. Kovačević

Mali folkloraši bi povremeno zastali, tokom defilea, i svojim domaćinima, na kratko, prikazali deo narodnih igara zemalja iz kojih dolaze, a Užičani su ih nagrađivali velikim aplauzima.

Ulicama grada vijorile su se zastave Bugarske, Grčke, Turske, Poljske, Slovačke, Gruzije, Mongolije, Kine, Egipta, Kanade, Meksika, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, koje su pozdravljali i gosti i domaćini.

Šarenilo narodnih nošnji, igre i pesme iz petnaest zemalja sveta: Užice prestonica dečjeg folklora (FOTO) 3
Podrška Užičana/Foto: N. Kovačević

Umesto političara, festival su, narodnim igrama na velikoj bini na Trgu partizana, otvorila deca iz užičkog folklornog ansambla Era, uz vatromet i nastup trubača.

„Deco, pevajte, igrajte i učinite ovaj grad najradosnijim i najšarenijim na planeti“, poručila je učesnicima festivala gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, objasnivši da taj festival „poziva na širenje prijateljstva i  ljubavi među ljudima“.

„Folklor je“, dodala je, „više od igre jer na poseban način govori o prošlosti i običajima predaka, njihovom životu i stvaranju autentičnih kulturnih vrednosti i da je važno da se to nasleđe čuva“.

Ivana Cvetković iz užičkog udruženja Era, koje je organizator festivala, navodeći da je „radost u dečijem osmehu, a snaga u našem kolu i zajedništvu“, kazala je da je „veličina ljudi u čuvanju sopstvenih vrednosti i poštovanju različitosti“.

Šarenilo narodnih nošnji, igre i pesme iz petnaest zemalja sveta: Užice prestonica dečjeg folklora (FOTO) 10
Gošće iz Mongolije/Foto: N. Kovačević

Uz ocenu da „folkorom narodi skazuju istorijske, kulturološke i nacionalne identitete“, Flor de Liz Vaskez Munjos, zamenica šefa ambasade Meksika u Srbiji, navela je da „meksički i srpski narod imaju bogato kulturno nasleđe, specifičan folklor i da ih to spaja“.

Goste je pozdravio i Miodrag Popović, direktor TO Beograd, poreklom Užičanin, navodeći da je „Licidersko srce“ značajno „ne samo za Užice, Beograd i Srbiju, već i za Evropu i svet, jer okuplja decu iz mnogih zemalja koja govore jezikom muzike i igre i time šalju poruku jedinstva čitavom svetu“.

Šarenilo narodnih nošnji, igre i pesme iz petnaest zemalja sveta: Užice prestonica dečjeg folklora (FOTO) 17
Foto: N. Kovačević

Deo folklornog nasleđa zemalja iz kojih dolaze, deca će predstaviti i publici na Zlatiboru i Višegradu.

Osim nastupa, tokom kojih će promovisati kulturno nasleđe svojih zemalja, učesnici festivala pohađaće edukativne radionice, imati piliku da se druže i zabave, ali i da posete turističke atrakcije i otkriju kulturno nasleđe užičkog kraja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari