Sekulović: Skandalozno što crkva uređuje groblja 1

Skandalozno je to što crkva ima pravo da uređuje šta sme a šta ne sme da se stavi na groblja, smatra Aleksandar Sekulović, potpredsednik Saveza antifašista Srbije, povodom zabrane Srpske pravoslavne crkve za postavljanje nadgrobnog spomenika sa petokrakom.

Naime, na groblju u Novom Pazaru SPC je propisala striktna pravila o spomenicima, koja ne dozvoljavaju vertikalno spomen obeležje sa bilo kojom drugom oznakom sem krsta, a kako parcela na kojoj je groblje pripada crkvi, iz opštine su utvrdili da crkva ima poslednju reč o uređenju.

To što građani koji sahranjuju svoje bližnje nemaju drugog izbora sem da prihvate ova pravila, Sekulović smatra propustom države.

– Država je ta koja treba da uređuje groblja i da se pobrine da ona budu svima dostupna, da makar mrtve ne diskriminišemo, zaključuje Sekulović. On dodaje da je posebno zanimljivo to što je crkva zabranila baš petokraku s obzirom na njene istorijske veze sa ovim simbolom.

– Na stranu to što im smeta petokraka, iako znamo da su se tokom Drugog svetskog rata mnogi sveštenici borili baš pod petokrakom. Uzmite za primer Vladu Zečevića, Protu Smiljanića…, podseća Sekulović.

Za sporna pravila saznalo se kada je Nelici Grujić zabranjeno da na grob svog oca u Novom Pazaru postavi spomenik sa petokrakom. Njenu žalbu na ovu zabranu je prvo uvažilo Gradsko veće navodeći da je to „diskriminacija“. Ubrzo potom veću se žalila i SPC, čije je žalba takođe prihvaćena, jer je utvrđeno da parcela pod grobljem pripada crkvi, te da je ona namenjena isključivo za pravoslavne vernike, pa tako i obeležja.

Cela situacija je, prema oceni Sekulovića, „izum lokalnog popa, ali očigledno sa podrškom crkve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari