Epilog pregovora sindikata prosvetnih radnika u Nemanjinoj 11 - poruka aktuelnoj vlasti da je na pravom putu 1foto FoNet Milica Vučković

Otkako su pre nekoliko nedelja najavili štrajk u školama, sindikati prosvetnih radnika su se na sve načine trudili da tu informaciju sakriju.

Prelomna tačka za takvu strategiju su bili pregovori sa Vladom dan uoči protesta u Beogradu, koji sindikati nisu mogli preko noći da otkažu, ali sve što je nakon toga usledilo ukazuje da sa pritiskom vlasti nisu umeli ili mogli da se nose.

Koliko je najava prevremenih izbora uticala na sve to možemo da spekulišemo, mada sindikalci uveravaju da to nije razlog zbog kojeg su pristali na sporazum sa Vladom.

Problem je, međutim, što članstvo, kao i šira javnost sve vreme ne znaju o čemu se tačno pregovaralo u Nemanjinoj 11 i šta je dogovoreno, kao što mnogima nije bilo jasno ni šta zapravo sindikati hoće.

Izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosekom Republike isticano je kao ključni zahtev, a na dan beogradskog protesta Vladi je predat papir na kojem je pisalo da prosečna plata u obrazovanju bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi.

Koliko i jedan i drugi zahtev „vrede“ u parama ispostavilo se kao preteško pitanje za sindikalne lidere, koji su listom iznosili različitu računicu.

Uveravali su oni i medije i članstvo da im Vladina „časna reč“ ništa ne znači i da država, ukoliko želi da izbegne štrajk u školama, mora izaći sa preciznom dinamikom kako se stiže do željenog cilja.

Epilog pregovora sindikata prosvetnih radnika u Nemanjinoj 11 - poruka aktuelnoj vlasti da je na pravom putu 2
Foto: Luca Marziale

Govorili su sindikalni lideri da vlast brka pojmove kada kaže da je prosečna plata nastavnika već sada iznad proseka u Republici, jer u prosveti rade i oni koji su na minimalcu.

Isticali su da, i pored svih povećanja tokom ove godine, obrazovanje i dalje kaska za ostatkom javnog sektora.

A onda su odlučili da stave svoje potpise na ponuđeni protokol u kojem je cela prva polovina posvećena hvalospevima Vlade, gde ona konstatuje ranije poznate činjenice.

Neverovatno je da posle dvonedeljnih pregovora sindikati na svojim sajtovima saopšte da prihvataju protokol, „čijim potpisivanjem prestaju razlozi za pokretanje štrajka najavljenog od 16. oktobra“, a da ne objave kako taj dokument izgleda, ni šta su prosvetni radnici dobili.

Po onome što je „procurilo“ u javnost, ispada da su sve zajedno dobili jedno veliko ništa, osim ako neko misli da je uspeh povišica od oko 2.000 dinara za razredno starešinstvo od januara iduće godine.

Svi koji su glasali da se sporazum prihvati poslali su poruku aktuelnoj vlasti da je na pravom putu i da nastavi sa dosadašnjim odnosom prema zaposlenima u obrazovanju. Njihove sigurne glasove ima.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari