Školski odbor Šeste gimnazije poništio odluku direktora o kažnjavaju profesorke 1Foto: Wikipedia

Na sednici Školskog odbora Šeste beogradske gimnazije, održanoj 28. novembra, poništena je odluka direktora o disciplinskom kažnjavanju profesorke Olgice Rajić, zbog učešća u štrajku, saopštio je Forum beogradskih gimnazija (FBG).

To je, napominju, bio jedan od štrajkačkih zahteva Sindikata Šeste beogradske gimnazije.

FBG podseća da je sindikat Šeste beogradske gimnazije pre šest meseci otpočeo štrajk zbog, kako smatraju nezakonitog postupanja direktora ove ustanove Radisava Milića.

Tokom trajanja štrajka, prosvetna inspekcija je više puta obilazila Šestu gimnaziju ukazujući na propuste direktora u rukovođenju, međutim, inspekcijski nalazi nisu bili dovoljan razlog ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović da direktora razreši funkcije, navode iz Foruma.

Osim prosvetne inspekcije, školu je posetio i inspektor rada, koji je utvrdio da se štrajk odvija u skladu sa zakonom i koji je uputio članove sindikata da zahtevaju hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete koje je nadlženo za razrešenje direktora, što je odmah i urađeno, ali ni nekoliko meseci kasnije iz Ministarstva nije stigao poziv za razgovor.

„O osnovanosti optužbi zaposlenih, članova sindikata, da direktor selektivno sprovodi zakone, kao i da vrši pritisak na članove sindikata kroz vođenje disciplinskih postupaka koji po pravilu zastarevaju ili se kao u slučaju koleginice Rajić donose disciplinske mere koje nisu u skladu sa zakonom, svedoči i odluka Školskog odbora Šeste beogradske gimnazije, kojom se poništava zaključak direktora o kažnjavanju profesorke Rajić“, naveo je FBG u saopštenju.

Iz tog sindikata kažu da su situacije u kojima Školski odbora preinačuje odluke direktora prava retkost u prosveti, zbog čega smatraju da ovakva odluka predstavlja još jedan poziv nadležnom ministarstvu da donese odluku o razrešenju.

„Forum podseća da je ovakvom odlukom Školskog odbora Šeste ispunjen jedan važan štrajkački zahtev, ali ujedno podsećamo da direktor i dalje vodi postupak protiv profesora istorije Željka Matića, kao i da članovi Sindikata Šeste ne odustaju od najvažnijeg zahteva, a to je razrešenje direktora Milića“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari