Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić uputio je vernicima poruku povodom Ramazanskog Bajrama, koji počinje danas. „Pred nama su bajramski dani, vrlo značajni u životu svakog muslimana. Bajram je vreme kada treba da pokažemo posebnu ljubav prema svima, kada treba da priteknemo u pomoć bolesnima i svima onima kojima je naša pomoć potrebna.

 Pred nama je Bajram koji je slavljenje ustrajnosti i pobede nad slabostima“, poručio je muftija Dudić vernicima i osvrnuo se na obeležavanje dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici. Vrhovni poglavar muslimana u Srbiji je naglasio da će se ovaj Ramaz pamtiti „i po 11. julu, kada je obeleženo 20 godina od genocida u Srebrenici i Fetve Veća muftija, koja proglašava lokalitet Srebrenice šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima“.

„Oni koji dolaze da odaju počast žrtvama, moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman. Incident koji se desio 11. jula na šehitlucima u Potočarima za svaku je osudu i nije u skladu sa našom verom i tradicijom. Onim što je učinjeno u Potočarima od strane pojedinaca pogaženo je dostojanstvo žrtava genocida. Time je oskrnavljen verski obred dženaze na tom mestu. Mi smo bili i trajno smo opredeljeni miru i činjenju dobrih dela“ – istakao je u svojoj poruci muftija Dudić.

Ramazanski Bajram je jedan od dva najznačajnija islamska praznika i njegovo obeležavanje označava kraj jednomesečnog posta. Ovaj praznik se proslavlja tri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari