Spahić: Britanski soj prisutan u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je zabrinjavajuća i nesigurna, ocenio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić i naglasio da sve ukazuje da je u ovom gradu prisutan britanski soj korona virusa.

– Nemamo tehničkih mogućnosti da to laboratorijski dokažemo, ali činjenice ukazuju na njegovo prisusto. U poslednja dva meseca, imamo  povećan broj zaraženih i u jednoj porodici imamo, istovremeno, po dvoje,troje obolelih, zato sa velikom verovatnožom možemo da konstatujemo da hje u pitanju britanski soj. Koji se brže prenosi sa osobe na osobu i ima težu kliničku sliku – objašnjava dr Spahić.

Ocenu o zabrinjavajućoj i nesigurnoj epidemiološkoj situaciji, direktor ZZJZ potkrepljuje podacima da je za poslednjih 17 dana PCR metodom uzeto 2.866 uzoraka i kod 605 lica pokazalo se prisustvo korona virusa.

– To je prosečno dnevno oko 40 inficiranih i ako tome dodamo rezultate brzih testova i one koji se leče u kućama, onda brojka prelazi 50 – kaže dr Spahić.

Prethodnog dana u novopazarskoj Opštoj bolnici, od posledica virusa korona, preminula su još četiri pacijenta – tri iz ovog grada i jedan iz Tutina.

Na bolničko lečenje je primljeno osmoro novoobolelih – četvoro iz Novog Pazara, troje iz Tutina i jedan pacijent iz Sjenice, a na kućno lečenje otpuštena su dva pacijenta.

Na odeljenjima se smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, juče ih je bilo 131, od toga je četvoro na respiratorima i kiseoničkoj terapiji.

Brzi i PCR testovi su pokazali da je pozitivno 48 osoba, od kojih je 45 iz Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari