Uveren sam da će se pojaviti novi dokazi koji će pokrenuti ponovni proces u slučaju bivšeg generala JNA Vlade Trifunovića, koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine – kaže u ekskluzivnoj izjavi za Danas Martin Špegelj, prvi ministar odbrane Hrvatske u periodu od avgusta 1990. do juna 1991.



Iako tada na suprotstavljenim stranama, nekadašnji zapovednik hrvatske vojske i general inspektor navodi da je Trifunović nepravedno osuđen i da je postupak protiv njega imao niz pravnih grešaka.


– Pratio sam ceo tok suđenja, a presuda je u najmanju ruku – amoralna. Čovek koji je u Srbiji bio osuđen za veleizdaju, u Hrvatskoj je proglašen ratnim zločincem, bez valjanih dokaza. Sada ga tuži i Slovenija, a ne bi me iznenadilo da proces pokrene i Novi Zeland – pomalo ironično navodi Špegelj. Prema njegovim rečima, ove tužbe su posledica „nacionalističkih naboja, kojima se mora stati na kraj“.

– Trifunović mora biti rehabilitovan. Pojaviće se novi dokazi koji će ponovo otvoriti proces i ukinuti postojeću presudu. Trifunoviću sada to može biti jedino moralna satisfakcija, ali i to je neophodno – ocenjuje Špegelj.

Podsetimo, bivši oficiri JNA Vlado Trifunović i Berislav Popov devedesetih godina pravosnažno su osuđeni u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Advokat generala Trifunovića u Hrvatskoj Anto Nobilo kaže za Danas da postoji mogućnost da general Trifunović bude rehabilitovan, ukoliko se proces ponovo otvori.

– General Trifunović ne može biti rehabilitovan dok postoji pravosnažna presuda. Ona može biti oborena na dva načina – pojavom novih dokaza ili dolaskom Trifunovića u Hrvatsku, čime bi se otvorio novi postupak. Kada bi se to dogodilo, siguran sam da bi Trifunović bio oslobođen, jer proces protiv njega nije bio pravičan. Međutim, Trifunović nije u mogućnosti da dođe u Hrvatsku, jer bi prema našem zakonodavstvu bio automatski uhapšen – navodi Nobilo, dodajući da je Trifunović u godinama i narušenog zdravstvenog stanja, te sigurno ne bi podneo boravak u pritvoru.

Dok su u Hrvatskoj optuženi zbog navodnih ratnih zločina, Trifunović i Popov su u Srbiji osuđeni za „podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje“, jer su posle oružanih borbi i višednevne opsade predali kasarnu u Varaždinu i spasli živote oko 250 vojnika septembra 1991. Nakon mukotrpnog procesa, Srbija je posle gotovo dve decenije „priznala grešku“, donošenjem oslobađajuće presude i plaćanjem odštete trojici oficira JNA zbog vremena provedenog u zatvoru.

Sa druge strane, Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti podiglo je pre tri godine optužnicu Trifunovića i Popova, zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva prilikom intervencije JNA u Sloveniji juna 1991. Proces je u toku, a kako nam je rekao Milan Regvat, potpredsednik Okružnog suda u Murskoj Soboti, ishod suđenja je neizvestan.

– U slučaju optuženih Trifunovića i Popova, sud je održao nekoliko ročišta u njihovom odsustvu. Poslednje je održano 6. decembra, ali s obzirom na to da nisu prisustvovali svi pozvani svedoci, novo je zakazano za 19. januar 2012 – ukazuje Regvat.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava, kako hrvatskog tako i slovenačkog, sve glasnije se čuju pozivi da se se obustavi, odnosno revidira slučaj protiv bivšeg generala Trifunovića.

Biografija Špegelja

Martin Špegelj bio je predratni komandant Pete vojne oblasti (1985-1989. sa činom general-pukovnika), i nadređeni generalu Trifunoviću. Funkciju ministra odbrane Hrvatske obavljao je od avgusta 1990. do juna 1991. Špegelj je bio glavni junak dokumentarnog snimka jugoslovenske Kontraobaveštajne službe, koji je emitovan 25. januara 1991. o naoružavanju Hrvatske i njenim planovima za obračun sa JNA. Kada je počeo rat u Hrvatskoj imenovan je za komandanta Zbora narodne garde (ZNG). Zbog, kako kaže, neslaganja sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, napušta politiku, ali i Hrvatsku i odlazi u inostranstvo, da bi se kasnije vratio u Zagreb, gde i danas živi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari