Srbija dobila sertifikovane trenere za bolju prevenciju i reagovanje tokom i nakon katastrofa 1Foto: BETAPHOTO/UNDP Communications Serbia/MO

Šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Sakelaris Hurdas i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap danas su u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu svečano uručili sertifikate o uspešno završenim obukama grupi od 25 trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih i drugih nepogoda.

Obuke su pohađali službenice i službenici zaposleni u Kancelariji za javna ulaganja i Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kao i u lokalnim samoupravama u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Ubu, Obrenovcu, Somboru, Zrenjaninu, Loznici, Valjevu, Vršcu i Vranju, saopštila je UNDP.

„Ponosan sam što smo postavili temelje, razvili module za e-učenje i već obučili visoko kvalifikovane trenere koji će omogućiti obuku stotina profesionalaca u lokalnim zajednicama u narednim mesecima i godinama“, rekao je Hurdas.

Pikap je ocenila da „znanje i veštine zaposlenih u lokalnim službama za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije, kao i na brzinu i efikasnost reakcije na krizne događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta ili požari“.

„Suočavanje sa brojnim posledicama elementarnih nepogoda, koje su nas zadesile proteklih godina, pokazala su da i trenucima najvećih kriza, znanje i veštine kolega koje se nalaze na prvoj liniji odbrane od nepogoda, često nadomešćuju nedostatke ljudstva, opreme i sredstava“, izjavila je v.d. zamenika direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković.

Novostečena znanja i veštine u oblasti civilne zaštite, smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih nepogoda, ovih 25 muškaraca i žena sertifikovanih trenera će preneti dalje, na još 900 kolega širom Srbije.

Na taj način će službenici u lokalnim samoupravama, pripadnici jedinica civilne zaštite, kao i zaposleni u javnim institucijama i preduzećima biti bolje pripremljeni za brzo i efikasno reagovanje u vanrednim situacijama.

Da bi ove obuke bile dostupnije što većem broju javnih službenika na lokalu, UNDP u partnerstvu sa Nacionalnom akademijom razvija četiri onlajn kursa na teme koje su bile predmet obuka. Kursevi će biti dostupni do kraja godine.

Ukupna vrednost svih obuka je 191.000 evra.

Obuke za trenere u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih nepogoda su deo aktivnosti u okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.