"Demonstracija osione bahatosti odnarođenog režima": Srđan Milivojević za Danas o odlikovanju Veselina Milića 1Foto: (1)Foto: MUP Srbije; (2)Foto: FoNet/Ana Paunković

Skandalozno je da se u Republici Srbiji uručuju neke medalje i odlikovanja kojih nema u Zakonu o odlikovanjima, ocenjuje za Danas Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

„Očigledno je da postoji i neki sukob ambicija i nadležnosti između bivšeg predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i ministra policije Bratislava Gašića, jer po Zakonu odlikovanja dodeljuje predsednik republike, a ne ministri“, ocenjuje Milivojević.

On ističe i da, priznanje dobija čovek koji je pomoćnik nepostojećeg direktora policije koga Srbija nema već dve godine.

„Uz sve to, odlikovan je policajac koji je posle majske tragedije u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ pročitao imena i prezimena dece koje je dete ubica pred svoj monstruozni pir označio kao one koje će takođe likvidirati“, ističe poslanik Demokratske stranke.

Kako naglašava, Milić je time izvršio niz teških prestupa ne poštujući Konvenciju UN o pravima dece, Zakon o zaštiti podatak o ličnosti, Ustav koji kaže da su svi građani pred Zakonom jednaki.

„O kršenju etičkog kodeksa i moralnih normi i nepoštovanju policijske zakletve je izlišno govoriti. Ovim činom ‘nagrađeni’ Veselin Milić je izvršio i retraumatizaciju dece, izloživši ih mogućnosti da ponovo budu targetirani i postanu žrtve progona, uznemirio je roditelje te dece kao i porodice žrtava“, kaže Milivojević.

Poslanik je naveo i da je apsurdno da 10 meseci nemamo nikakve informacije u kom pravcu ide istraga Unutrašnje kontrole i tužilaštva ovim povodom.

„Kad neko, ne daj Bože, napiše tvit u kom pomene punoletnu i odraslu decu najviših državnih funkcionera, policija ekspresno hapsi autore tih tvitova, tužilaštvo procesuira, sudovi rade u tri smene. Kada je policajka Katarina Petrović iz Valjeva saopštila da je kum Aleksandra Vučića pod dejstvom narkotika izazvao saobraćajnu nesreću, ekspresno je privedena“, objašnjava on.

Milivojević je naglasio i da nemamo nikakvu informaciju u kom pravcu ide istraga, kao i da je „kvazi odlikovanje“ uručeno samo dan pre nego što je u OŠ „Vladislav Ribnikar“ kod jednog učenika pronađen nož.

„Reč je o demonstraciji osione bahatosti odnarođenog režima koji namerno provocira građane nagrađujući lojalne i poslušne, a ne one koji su zaista zaslužili priznanje poput Katarine Petrović ili Slobodana Milenkovića, Dušana Mitića i inspektora 4. odeljenja koji su otkrili najveću fabriku marihuane Jovanjicu“, zaključuje u svojoj izjavi za redakciju Danas.

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić odlikovao je u subotu u Sopotu na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe, istaknute pojedince, među kojima je najviše priznanje dobio pomoćnik direktora policije i načelnik PU grad Beograd Veselin Milić.

Ministar Gašić uručio je 22 zlatne medalјe za posvećenost službi i zlatne medalјe za hrabrost, kao i priznanje najvišeg stepena MUP-a – novouspostavlјeno odličje „Zvezdu Jakova Nenadovića“, koju je dobio Milić.

Milić je široj javnosti poznat kao pripadnik MUP-a koji je pokazao spisak učenika „Ribnikara“, napravljen od strane izvršioca masovnog ubistva.

Protiv Milića podneta je u avgustu i krivična prijava od punomoćnika oštećenih zbog toga što je na konferenciji za novinare pokazao pomenuti spisak.

Ipak, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je početkom avgusta da je obavestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da se u radnjama načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti VJT u Beogradu, već eventualno osnovnog javnog tužilaštva.

Milić ima i svoju web stranicu na kojoj kači tekstove o sebi, svojim uspesima i aktivnostima, pa se tako na istom našla i fotografija spornog spiska dece.

Ipak, nakon pisanja Danasa, načelnik policijske uprave Beograda uklonio je linkove tekstova sa svog sajta.

Narodna poslanica i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović ocenila je kao veliku sramotu i uvredu za roditelje ubijene dece to što je ministar Bratislav Gašić odlikovao načelnika PU Beograd Veselina Milića, čoveka protiv kojeg su ti roditelji podneli krivičnu prijavu zato što je nakon ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ objavio spisak potencijalnih žrtava.

Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra (SRCE) naveo je da ministar policije Bratislav Gašić ima jak razlog da odlikuje Veselina Milića, načelnika beogradske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari