Stefanović: Usvajanjem zakona nasilje se više neće tolerisati 1Foto: Medija centar

Usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici država je poslala poruku da to nasilje više neće tolerisati, a nadležni organi imaju obavezu da istraju u primeni svakog njegovog slova, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ovo je početak, kraj će biti kad ljudi shvate da nema opravdanja da nekog tučete, sprovodite nasilje nad njim, a pogotovo nad članovima porodice… Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa ovim zlom i pobedimo ga, ma kakvi problemi bili, rekao je Stefanović na konferenciji „Isključi nasilje“.

Ministar pravde Nela Kuburović istakla je da novim zakonom, usvojenim u sredu u Skupštini, policija i tužilaštvo, pored represivnog karaktera, imaju i preventivnu ulogu, jer mogu odmah da nasilnika udalje iz stana ili zabrane prilazak žrtvi na 48 časova, a to može biti produženo i do 30 dana, čime se otklanja dosadašnji vakuum do popkretanja krivičnog postupka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ukazao je da je prošle godine prijavljeno 18.746 slučajeva nasilja, a najveći broj je partnersko, kao i da je 98 odsto dece žrtava nasilja to doživelo u biološkoj porodici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.