Naše ekipe su na terenu i otklanjaju posledice poplava. Prema prvim procenama šteta je oko 10 miliona dinara – ocenio je za Danas Aleksandar Kolić, zamenik predsednika opštine Trgovište.


– Stradale su njive i bašte i ljudima koji se uglavnom izdržavaju od poljoprivrede sada treba što pre nadoknaditi štetu. Zbog toga će iz ove opštine biti upućen zahtev Vladi Srbije za pomoć. Prekjuče je uklonjen i odron na putu i uspostavljen saobraćaj na relaciji Trgovište – Radovnica, koji je bio u prekidu zbog klizišta – precizirao je Kolić.

U selu Levosoju kod Bujanovca voda reke Moravice nanela je veliku štetu. Meštani rade na čišćenju seoskih bunara, uklanjanju se uginule životinje i radi dezinfekcija i deratizacija, prostorija u domaćinstvima gde je došlo do izlivanja kanalizacione fekalne vode. Crveni krst u Bujanovcu obezbedio je pakete sa hranom i higijenskim materijalom.

– Ekipe su u pripravnosti u svim opštinama Pčinjskog okruga za slučaj da dođe do ponovnih kiša – kaže Drakča Stanojković, komandant Regionalnog štaba za vanredne situacije. Dvadesetak porodica iz Levosoja koje su evakuisane nalaze se kod prijatelja i rođaka. Porodicama čija je imovina stradala u poplavama, dostavljena je hrana, odeća i ogrevni materijal.

U Vranjskom kraju najviše je stradalo selo Ribince, gde su gotovo sve obradive površine pod vodom, a bujica je odnela i deo lokalnog puta prema Vranju i Bujanovcu, zbog čega je lokalni saobraćaj otežan. Slično je i u drugim selima duž toka Južne Morave od Bujanovca, preko Vranja ka Vladičinom Hanu. Iz Gradskog veća u Vranju pozvali su građane da prijave štetu kako bi nadležni organi izvršili procenu na terenu.

Selima Levosoje i Oslare kod Bujanovca iz Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa uručena je interventna pomoć u najosnovnijim životnim namirnicama i plinskim bocama. Iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju saopštili su da su epidemiološke ekipe na terenu i da uzorkuju kvalitet vode, savetujući građanima da koriste vodu za piće isključivo iz cisterni koje dopremaju vodu sa proverenih izvorišta. Za sada opštinama zahvaćenim poplavom preti najveća opasnost od neispravne vode za piće.

Pšenica uništena vlagom

Iz Zavoda za poljoprivredu u Vranju upozoravaju da ukoliko dođe do novih padavina ili naglog rasta temperature zasada pod ozimim usevima u prvom redu pšenica i kukuruz mogu da budu sa znatno manjim rodom. Konačne procene roda u Zlatokopačkom polju moći će da se urade tek nakon što se voda povuče sa zasada, navode iz Zavoda za poljoprivredu u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari